Societat 20/08/2015

El Poble Espanyol, un poble ideal

Inaugurat el 1929, inclou reproduccions de 117 edificis típics d’arreu del territori

Ara
2 min

BarcelonaAmb motiu de l’Exposició Internacional del 1929 es va impulsar la urbanització de la muntanya de Montjuïc. El Poble Espanyol es va alçar com a pavelló de l’art i havia de ser destruït al cap de sis mesos, un cop hagués acabat l’esdeveniment. Però va generar tanta admiració que es va decidir conservar el conjunt.

Aquest museu arquitectònic es va construir per mostrar als visitants com seria el poble ideal, amb una plaça major, un ajuntament, un carrer principal i una església. Per tal de fer-lo el més real possible, els seus impulsors van recórrer el territori durant dos anys. En total van visitar 1.600 poblacions i van fer centenars de fotografies, anotacions i dibuixos, que els van permetre escollir el millor de cada zona.

S’hi van reproduir 117 edificis a mida real de 15 de les comunitats autònomes actuals. “Tot i els diversos estils que hi ha al Poble Espanyol, l’obra va ser concebuda com un conjunt coherent”, explica Martín Domínguez, coordinador d’atenció al client del recinte. Passejant pel Poble Espanyol, doncs, es pot visitar un barri andalús típic, admirar la torre mudèjar d’Utebo (Aragó) o el monestir romànic de Sant Miquel (Catalunya).

Un poble obert a la ciutat

El Poble Espanyol manté la mateixa estètica que ara fa 86 anys, si bé l’ús que se’n fa ha canviat. Actualment, aquest recinte és el quart lloc més visitat de Barcelona després de la Sagrada Família, L’Aquàrium i el Museu del FC Barcelona.

Dins el conjunt que forma el Poble Espanyol hi ha diversos establiments de restauració que comparteixen l’espai amb una trentena d’artesans, que treballen dins de les edificacions i mostren en viu la fabricació dels seus productes. A més, en els últims anys el Poble Espanyol ha apostat per donar més vida al recinte mitjançant l’organització de festivals, actes i activitats al llarg de l’any.

stats