Societat 17/07/2014

Pràctiques arqueològiques al campus de la Universitat de Barcelona

La zona és coneguda per l’establiment de terrissaires

Ara
2 min

BarcelonaEls estudiants d'Arqueologia de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona (UB) fan pràctiques 'in situ', és a dir, al mateix campus.

Tenen la sort que la universitat està ubicada a Ciutat Vella, un districte en què s'han documentat restes arqueològiques de diferents etapes històriques.

És la primera vegada que els alumnes dels darrers cursos de Geografia i Història de la UB fan aquestes pràctiques al mateix campus.

Josep Maria Gurt, director del departament de Prehistòria, Història Antiga i Arqueologia de la UB, assegura que "segurament és l'única universitat d'arreu de l'Estat que dóna aquesta possibilitat als seus estudiants.

Estan treballant en un jaciment real, ja que la zona on són és coneguda per l'establiment de terrissaires.

Precisament, indica Gurt, "ens trobem en l'espai que va ser el taller, al segle XIX, d'Antoni Tarrés, i per això hem trobat restes d'eines per a la fabricació de les peces artesanals".

Conveni entre l'Ajuntament i la Universitat de Barcelona

La possibilitat que els estudiants poguessin fer treballs arqueològics es va preveure fa anys, concretament quan els treballs previs a la construcció de les facultats de Geografia i Història van posar al descobert restes d'activitats de terrissaires dels segles XVII-XIX.

Així, el 2012, la UB i l'Ajuntament de Barcelona van signar un conveni a través del qual l'administració cedia a la universitat l'espai perquè els futurs arqueòlegs fessin excavacions.

Els treballs, tal com recorda Gurt, "són supervisats pel Servei d'Arqueologia de l'Ajuntament, que col·labora amb l'equip docent de la facultat en la preparació i el disseny de les pràctiques".

Elecció dels alumnes en pràctiques

Com a qualsevol jaciment arqueològic, s'ha de tenir cura que els treballs que s'hi facin no malmetin el jaciment. Per això s'ha establert un màxim de 12 estudiants que puguin treballar alhora.

En aquest cas, ho fan els estudiants dels darrers cursos d'Arqueologia que hagin tret les millors notes. Treballen en torns de vuit hores i ho fan quan les classes a les aules han acabat.

Quan enllesteixin els treballs d'excavació aquests alumnes hauran de catalogar, identificar i estudiar les restes trobades per analitzar tot el que les pedres de segles enrere els explicaran.

stats