Societat 27/06/2014

La intervenció del costat del DHUB s'endú el Grand Laus de Disseny Gràfic

Els Premis Laus celebren 50 anys situant Barcelona en el centre del món del disseny

Ara
3 min
Projecte BruumRuum! / BCN.CAT

BarcelonaLa Nit Laus converteix una vegada més Barcelona en l'epicentre del món del disseny i la comunicació.

El Disseny Hub Barcelona va acollir ahir el lliurament dels Premis Laus, uns guardons que reconeixen els millors projectes realitzats tant per professionals com per estudiants de disseny gràfic, publicitat i comunicació visual. Enguany, celebren 50 anys des de la seva primera edició.

Entre els premis destacats d'aquesta edició especial, hi ha el Grand Laus 2014 en la categoria de Disseny Gràfic, que ha anat a parar a l'estudi David Torrents per la seva proposat de grafisme lluminós anomenat 'BruumRuum!'.

La instal·lació, que es troba a l'espai públic de Barcelona, just al costat del Disseny Hub Barcelona, la torre Agbar i el Mercat dels Encants, es tracta d'una proposta interactiva que reacciona a la intensitat dels crits que provoquen els vianants que circulen i al soroll ambiental de la ciutat, canviant de forma i colors.

'BruumRuum!' planteja un diàleg entre el visitant i l'espai públic a través del soroll i la llum. El veredicte del jurat dels Premis Laus n'ha destacat que "la gràfica transcendeix l'estàtic amb una interactivitat que transforma l'espai".

La instal·lació combina color i so per mitjà de 9.396 leds encastats en el plànol del sol en una superfície de 3.300 metres quadrats.

En la categoria de Web i Mitjans Digitals, el Grand Laus 2014 ha recaigut en 'Makeawish', d'Espadaysantacruz studio, una instal·lació de llum reactiva als murmuris del visitant. La instal·lació, a través d'una senzilla metàfora visual, reflecteix el mateix comportament orgànic de la bufada sobre la flor de dent de lleó.

En aquest cas, el jurat n'ha destacat la poètica i la senzillesa estètica del projecte, així com la seva simplicitat conceptual i la complexitat tècnica.

Pel que fa a la Creativitat Publicitària, 'Discover Satanism' de l'estudi China, s'ha endut el guardó en aquesta categoria per la campanya creada per al Festival de Cinema Fantàstic de Sitges 2013, amb motiu de l'homenatge que feia el festival a La llavor del diable, que celebrava el seu 45è aniversari.

En el cas dels Audiovisuals, el Grand Laus 2014 d'aquesta categoria ha anat a parar a l'estudi Dvein pel vídeo musical 'Magma', el single presentat pel grup The Vein, i que presenta un viatge a través de paisatges surreals on muntanyes i cares formen una topografia feta de pintura.

En la categoria d'Estudiants, el jurat ha reconegut 'SónarZines', el fanzine de Sónar Col·lecció Editorial, en format revista, i que correspon al projecte de final d'estudis de Gal·la Pasqual Ràfols. El veredicte, en aquest cas, ha destacat la recerca, la realització i l'obertura a l'experimentació destinada a ordenar vint anys de Sónar.

El Premi Laus d'Honor ha estat per a Claret Serrahima (Barcelona, 1950), fundador de l'estudi Clase bcn i de Clase Mad i Premi Nacional de Cultura 2010. Està considerat com a una de les figures més rellevants del disseny gràfic espanyol i de la comunicació cultural de la ciutat de Barcelona.

Premis Laus Aporta

En l'edició d'enguany, s'ha estrenat un nou premi, el Laus Aporta, un premi que pretén fer visible la contribució del disseny a la societat amb projectes que mitjançant la comunicació visual han aconseguit tenir un impacte positiu.

En l'apartat destinat a professionals, els premiats han estat Dani Rubio Arauna i Rai Pinto, pel seu projecte d'ambientació de l'Hospital Sant Joan de Déu arran de la necessitat de "pediatritzar" la seva àrea d'urgències.

I en l'apartat per a estudiants, el Laus Aporta ha estat pel projecte 'Socialytics' d'Enric Blasi, Karla Dorado, Miquel Mir Miquel i Hugo Parada (Escola Elisava). El projecte vol ser un punt de trobada entre les persones que decideixen organitzar o assistir a una manifestació com a mostra del seu descontentament.

D'acord amb el jurat, és "una eina informativa que organitza dades sobre manifestacions perquè usuaris i mitjans puguin accedir a aquests formats de forma objectiva i a temps real".

stats