Societat 06/05/2015

La sala de calderes de la Fabra i Coats obre al públic

L'espai es podrà visitar, de manera gratuïta, els diumenges i els festius

Ara
2 min

BarcelonaLa sala de calderes de la Fabra i Coats ja es pot visitar gràcies al procés de recuperació que ha portat a terme el Museu d’Història de Barcelona, amb la col·laboració d’Amics de la Fabra i Coats. El nou espai MUHBA Fabra i Coats deixa veure el cor de la fàbrica.

Un total de 5 calderes, una màquina de vapor i les transmissions mecàniques que feien arribar l’energia a les màquines del taller, són els elements que es poden veure a la sala de calderes de la Fabra i Coats. Un espai patrimonial que ha passat per un procés de recuperació molt exhaustiu. S’ha fet una neteja de l’espai i s’han tret 43 tones d’amiant en pols, tot amb la delicadesa necessària per no fer malbé un bé històric.

“Una sala de calderes és un lloc òptim a través del qual es poden explicar des de les coses més petites, com el funcionament d’una fàbrica, fins a les coses més grans. Es poden explicar molt bé la societat i l’economia dels temps contemporanis a partir d’un espai com aquest, que és excepcional, perquè en queden molts poquets”, afirma Joan Roca, director del MUHBA.

A la sala de calderes es consumien 70 tones de carbó i 1.000.000 de litres d’aigua cada dia i els operaris que hi treballaven havien d’anar amb molta cura perquè les altes temperatures de l’aigua i una manipulació incorrecta podien provocar una explosió, recorda Santiago Arganda, el darrer operari que hi va treballar.

Més endavant, a partir de la Primera Guerra Mundial i quan el carbó es va encarir, les calderes es van electrificar, però tot i així la màquina de vapor encara va funcionar per a la calefacció i per moure algunes màquines, com les que feien els acabats dels productes.

A banda de les calderes, l’espai conserva estris de l’època, objectes com un telèfon intern que comunicava amb la fàbrica o els bombers, i fins i tot cartells de noies lleugeres de roba que guarnien les portes dels armaris dels treballadors. Moltes d’aquestes relíquies les van recollir els Amics de la Fabra i Coats en un moment en què hi van haver robatoris al recinte i, gràcies a aquesta conservació, ara s’han col·locat a lloc i es poden visitar.

La sala de calderes remou records i anècdotes del barri, com la que explica el secretari dels Amics de la Fabra i Coats, Antoni Martínez, que recorda que els dilluns, quan s’engegaven les calderes després del cap de setmana, sortia sutge per la xemeneia de la fàbrica i els veïns no podien estendre la roba perquè se’ls embrutava.

A partir d’ara la sala de calderes de la Fabra i Coats obrirà al públic, de manera gratuïta, els diumenges i els festius de les 11.00 a les 14.00 hores.

stats