Societat 30/10/2014

La capital catalana acollirà el 22 de novembre el Gran Dinar Barcelona 2014

Serà el primer àpat gratuït i multitudinari preparat íntegrament amb aliments recuperats

Ara
2 min
Gran Dinar

BarcelonaEl Gran Dinar Barcelona es convertirà, el proper 22 de novembre, en el primer àpat gratuït i multitudinari a Catalunya i a l'estat espanyol preparat íntegrament amb aliments recuperats (que d'altra manera haurien estat rebutjats) en un acte de sensibilització vers la problemàtica del malbaratament alimentari.

Serà el primer acte contundent i festiu de conscienciació ciutadana contra el malbaratament d'aliments, un problema que porta associades greus conseqüències econòmiques, socials i ambientals.

L'acte l'organitza la Plataforma Aprofitem els Aliments (PAA) amb la col·laboració d'institucions públiques, empreses i organitzacions no governamentals. A dia d'avui, compta compta amb la col·laboració del projecte europeu Fusions i amb el suport econòmic de l'Agència de Residus de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona.

Els cuiners de la Fundació Alicia amb l'ajut de voluntaris cuinaran 800 kg d'aliments, bàsicament fruites i verdures, que tot i ser aptes pel consum humà no es comercialitzen. L'esdeveniment espera unes 4.000 persones i comptarà amb unes 150 persones voluntàries que al llarg de 3 dies ajudaran a portar-ho a terme. A partir de les 5 del matí, un equip de cuiners de la Fundació Alícia posaran en marxa la cuina per elaborar el Gran Dinar.

El Gran Dinar s'emmarca dins de la 6a setmana europea de prevenció de residus, específicament en el dia temàtic sobre el malbaratament alimentari.

El Gran Dinar Barcelona vol que es prengui seriosament el problema del malbaratament alimentari i oferirà informació sobre quines poden ser les seves possibles solucions que requereixen la cooperació de tots els agents de la cadena alimentària, des del camp fins a la taula, conjuntament amb els poders públics.

Cada any al món un terç de la producció d'aliments (1.300 milions de tones) es perden o es malbaraten en el seu trànsit des de la producció fins al nostre plat. A més del menjar, també acaben a la brossa tots els recursos emprats per a produir-lo (treball/recursos humans, energia, aigua i terra fèrtil) mentre que es produeixen greus danys al medi ambient en termes de pèrdua de biodiversitat i pol·lució.

Tal malbaratament és intolerable si tenim en compte que encara ara hi ha 840 milions de persones que passen gana al món (el 12% de la població mundial) i que la inseguretat alimentària ens amenaça sempre molt a prop.

Al llarg de la jornada de celebració del Gran Dinar Barcelona hi haurà moltes sorpreses, convidats i diversos show cookings que ensenyaran com prevenir el malbaratament. La conducció anirà a càrrec de Lídia Heredia i Diletta Parente, periodistes molt implicades en temes d'alimentació i el malbaratament d'aliments.

El Gran Dinar comptarà amb la presència de Niki Charalampopoulou, activista del Regne Unit que serà entrevistada des de l'escenari i explicarà la seva aventura i posada en marxa de la campanya mundial per l'aprofitament dels aliments Feeding the 5000.

La PAA és una associació sense ànim de lucre que aglutina persones i entitats que treballen per la cultura de l'aprofitament dels aliments. L'objectiu de la PAA amb aquest acte és provocar el debat social sobre el malbaratament alimentari i posar-lo en l'agenda política. La seva acció s'enfoca a crear sinergies al llarg de tota la cadena alimentaria per a la reducció i la prevenció d'aquest problema que té greus conseqüències econòmiques, ambientals i socials.

stats