Societat 02/07/2014

La fabricació digital, a l’abast de tots al Fab10

El DHub reuneix experts, empreses i particulars interessats en la tecnologia del futur

Ara
2 min

BarcelonaLa ciutat de Barcelona acull durant una setmana la cita més important de fabricació digital: el Fab10 Barcelona.

Del 2 al 8 de juliol el Disseny Hub s'omple d'activitats i exposicions per a tots els públics, així com també s'hi han programat conferències i debats de la mà d'experts internacionals en aquesta matèria.

Les empreses punteres en aquesta matèria també hi tenen un espai destacat per tal de donar a conèixer els seus productes més punters.

És el cas d'aquest empresari que mostra un nou model d'impressora de 3D i n'explica les seves potencialitats: "Són una nova revolució industrial. D'aquesta manera la gent pot trobar nous camins per fer coses per elles mateixes deixant de ser consumidors passius".

Però l'acte més espectacular del FAB10 Barcelona és la construcció en directe d'una casa fabricada digitalment.

Els visitants podran veure en directe com es crea un pavelló, el World Fab Condenser, en només una setmana. Es tracta d'una obra creada per l'IaaC i és un projecte col·laboratiu entre universitats i Fab Labs internacionals.

Aprendre practicant

El Fab10 s'obrirà gratuïtament a la ciutadania el cap de setmana del 5 i 6 de juliol a través del Fab Festival perquè tothom pugui gaudir i experimentar en primera persona de la fabricació digital a través dels projectes que aproparan les empreses locals i internacionals.

En aquest sentit, es podrà participar a tallers d'impressió de menjar, de producció de sabates a mida o es veurà com s'imprimeixen pròtesis amb impressores 3D.

El Fab10 també compta amb un casal d'estiu, el Fab Kids, en què els nens i nenes de 12 a 17 anys poden aprendre tot jugant. Podran fabricar petits robots, construir skates, fer experiments interactius o escanejar i imprimir en 3D.

Aquests tallers es faran tots els dies del congrés excepte el cap de setmana.

La importància dels Ateneus de Fabricació

Fa 10 anys que se sent a parlar del concepte Fab Labs o laboratoris de fabricació però a partir d'aquest congrés el repte és que es comenci a parlar de Fab Cities, és a dir, de ciutats productives.

Barcelona, com a smart city, vol ser-ne partícip a través d'un projecte innovador que preveu crear un Ateneu de Fabricació a cada districte de la ciutat.

"Volem que Barcelona sigui la primera ciutat del món a tenir una xarxa pública d'Ateneus de Fabricació Digital", ha assegurat l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, que ha expressat també la seva voluntat de "democratitzar l'accés a les tecnologies".

S'espera que al llarg de tota la setmana passin pel congrés més de 6.000 visitants així com es donin a conèixer més de 300 laboratoris de fabricació digital de 50 països.

stats