Societat 12/04/2014

La feina de buscar feina

A través de la campanya 'Treballar a l'estiu' els joves poden obtenir eines útils i una informació detallada dels millors mètodes per poder trobar un lloc de treball

Martí Cornet
4 min

BarcelonaPracticar la comunicació no verbal, aprendre a dir que no -no agafar la primera feina que ofereixen, si és molt precària-, fer un currículum que cridi l’atenció, fer l’autocandidatura o saber transmetre la informació necessària sobre la pròpia experiència i formació personal. Aquests són alguns dels consells que proporcionen els experts als joves que s’inicien en la difícil tasca de buscar una feina.

L’atur juvenil és una de les grans preocupacions de la societat actual. La solució a aquest problema no és gens senzilla; cal actuar en molts fronts. Els experts recorden que buscar feina ja és una feina, perquè requereix un temps, un esforç i sobretot un mètode. I posen de manifest que l’anàlisi en profunditat de les competències personals, així com de les prioritats de cada jove, són essencials per poder realitzar una recerca ben eficaç. També subratllen que l’encaix de cada jove al mercat laboral ha de passar perquè en faci una exploració profunda, perquè navegui pels portals web d’ocupació i parli amb tots els contactes que són coneixedors d’ofertes laborals del seu àmbit.

Per Anna Fornés, experta en orientació personal i recerca de feina de la plataforma Barcelona Activa, el més important és poder realitzar la recerca amb temps -és a dir, començar ara a buscar feina si es vol treballar a la temporada d’estiu d’aquest any-. A part de la importància de l’antelació, Anna Fornés també fa especial èmfasi -igual que fan la majoria d’experts- en la flexibilitat i adaptació en els horaris del candidat, i que tingui unes bones competències lingüístiques en idiomes, en anglès, i també, si pot, en alguns sectors, en xinès i en rus.

Anna Fornés aconsella que tant els joves com els desocupats de llarga durada aprofitin les ofertes de feina de temporada alta en el món de la restauració, hostaleria, parcs temàtics, oci, etc., ja que aporten una experiència en el món laboral i permeten ampliar currículum per poder buscar feines més estables després.

‘Treballar a l’estiu’

A Barcelona s’està donant un cop de mà al col·lectiu de joves que busquen feina, amb una campanya que té lloc durant els mesos d’abril i maig. La campanya, titulada Treballar a l’estiu, té el propòsit d’oferir als joves informació i recursos perquè puguin tenir les màximes facilitats possibles a l’hora de buscar una feina en el període estival, que ja tenim a tocar. La campanya, que també es fa a l’hivern, forma part del programa de lluita contra l’atur juvenil Barcelona Treball Joves. L’edició de l’estiu del 2013 va aconseguir aplegar més de 1.000 joves, que van interessar-se per alguna de les activitats que es van dur a terme per orientar-se de cara a poder treballar en la temporada estival.

Xerrades i tallers

La campanya inclou 32 activitats, totes de caràcter gratuït, dividides en tres grans grups. Durant aquests mesos d’abril i maig es fan una vintena de xerrades informatives per explicar com treballar en els sectors amb més ofertes per a joves durant el període estival -el món del turisme, del lleure, del comerç, de l’hostaleria i de la restauració, d’esdeveniments esportius o culturals, etc.- o com fer una estada de feina a Europa. A les xerrades hi participen representants de recursos humans d’importants empreses, amb responsables d’entitats barcelonines, i amb assessors laborals de destacades empreses com per exemple Barcelona Crew, NH Hoteles, Establiments Viena i el parc d’atraccions Tibidabo.

D’altra banda, es duen a terme un total de nou tallers, que ofereixen una atenció més personalitzada que les xerrades. Aquests tallers tenen el propòsit d’ensenyar un munt de maneres eficients perquè el jovent busqui feina, ja sigui amb l’elaboració de videocurrículums, la preparació d’entrevistes de feina o l’autoconeixement dels seus gustos i motivacions que li permetin mostrar els seus punts forts en una entrevista de feina.

Finalment, es duen a terme també tres clubs de feina, en els quals es fa un seguiment de cada jove en el seu procés per trobar feina per al període d’estiu. En aquests clubs s’aprèn a fercurrículums, escriure cartes de presentació i a preparar amb detall entrevistes de feina, amb una dinàmica de treball de petits grups de joves.

Tràmits a internet

Tots els que vulguin assistir a alguna de les vint xerrades informatives ho poden fer omplint el formulari d’inscripció en línia, que és a l’apartat Treballar a l’estiu del lloc web de la plataforma Barcelona Treball Joves (www.bcn.cat/treball/joves), i els que vulguin participar en els tallers i/o clubs de feina, s’han de posar en contacte amb el Punt d’Informació Juvenil de Barcelona (www.bcn.cat/infojove). A més, tant a la plataforma Barcelona Treball Joves com al Punt d’Informació Juvenil de Barcelona hi ha especificada tota la informació relativa a la campanya Treballar a l’estiu, així com tots els consells i serveis necessaris per poder tenir les eines que permeten al jove encarar una recerca de feina amb la màxima eficiència, que s’adeqüi, si pot ser, als seus interessos, coneixements i habilitats.

stats