Societat 30/09/2014

La fira SWAB es fa més gran en l'edició d'aquest any

La mostra d'art contemporani multiplica el nombre de galeries i presenta amb el MACBA 'Swab Thinks: idees, paraules, xarxes'

Ara
3 min
SWAB

BarcelonaMés galeries, més països, més programes, més artistes, més premis. Swab 2014 creix, en tots els sentits. La Fira Internacional d'Art Contemporani de Barcelona se celebra enguany, del 2 al 5 d'octubre, al Pavelló Italià de Fira de Barcelona, i compta amb la participació de més de 60 galeries (l'edició anterior van ser 52) de 20 països, que reuniran l'obra de 165 artistes (una vintena més que l'any passat).

La fira presenta, per primera vegada, Swab Thinks: idees, paraules, xarxes, un programa inèdit organitzat pel Programa d'Estudis Independents (PEI) del Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA).

Dirigit per Beatriz Preuat, consisteix en una sèrie de conferències, debats i taules rodones. A més, es convoquen tres nous guardons: el Premi Fundació Lluís Coromina amb el suport de Bonart Cultural, el Premi DKV Seguros i el de la Fundació Visioni Future.

Swab Thinks: idees, paraules, xarxes posarà en diàleg, entre el divendres 3 i el dissabte 4 d'octubre, a artistes, comissaris, col·leccionistes i crítics culturals per pensar junts les transformacions del món contemporani i el lloc que ocupa en ell la pràctica artística.

La fira internacional d'Art Contemporani Swab 2014 reuneix l'obra de 165 artistes, a través dels diferents programes de galeries. Els països participants en aquesta edició són Espanya, Rússia, Itàlia, Hongria, Regne Unit, Alemanya, Estats Units, Irlanda, França, Bèlgica, Argentina, Índia, Xina, Corea, Veneçuela, Budapest, Finlàndia, Suïssa, Grècia i Dinamarca.

Les galeries participants es distribueixen en els següents set programes:

• General. Reuneix una sèrie de galeries consolidades.

• Too hot to handle. A través de la comissària Ethel Seno, presenta quatre galeries dels Estats Units amb l'obra dels artistes David LaChapelle, Manuel Ocampo, Victor Castillo y Olek amb la presentació d'unes performances durant els dies de celebració de Swab.

• SWAB Solo. Presentacions individuals d'artistes els projectes de les quals aborden qüestions entorn de 'alló llatinoamericà' (identitat, procedència i empremta cultural). Els seleccionats són Adrian Melis (l'Havana, 1985), Jhafis Quintero (La Chorrera, Panamà, 1973), Luis Molina Pantin (Veneçuela, 1969), Humberto Díaz (Cuba, 1975), Alejandro Leonardt (PortEncalles, Xile, 1985), Ana Alenso (Veneçuela, 1982) i Regina José Galindo (Guatemala 1974). Les comissàries són Direlia Lazo i Carolina Ariza.

• Positions on Drawing. Vuit galeries espanyoles i catalanes que presenten projectes d'artistes que parteixen de la tècnica del dibuix. Els comissaris són Mónica Álvarez Careaga i Óscar Alonso Molina.

• MYFAF. Quatre galeries de nova creació que participen per primera vegada en una fira d'art. Els comissaris són Zaida Trallero i Rosa Lleó.

• American Galleries. Reuneix una sèrie de galeries procedents del continent americà.

• Asian Galleries. Galeries del continent asiàtic.

La Fira Internacional d'Art Contemporani de Barcelona presenta, a més, tres nous guardons: el Premi Fundació Lluís Coromina al Millor Artista Català, amb el suport de Bonart Cultural, que consisteix en la compra d'una peça d'un creador català participant a Swab 2014; el Premi DKV Seguros al Millor Artista Espanyol, que consisteix en l'adquisició d'una obra d'un artista espanyol que participa en la present edició de la fira, i el Premi Visioni Future.

Swab va néixer l'any 2006 per la iniciativa de la col·lecció privada de Barcelona Espacio de Arte Contemporáneo Diezy7. Des de llavors, compta amb el suport d'importants galeries nacionals i internacionals, així com de l'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya. Des de llavors, s'ha consolidat com una cita anual de l'art emergent internacional.

La fira suposa també un trampolí per a joves creadors. Amb propostes com la que va sorgir de la col·laboració amb Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), Swab Stairs, on els alumnes d'escoles de disseny i art de Catalunya tenen l'oportunitat de mostrar les seves creacions a les escales de les estacions de metro de la ciutat.

Cal destacar també el Programa de Col·leccionistes Swab, que compta amb la participació de desenes de col·leccionistes internacionals que visiten cada any Barcelona, i accedeixen a les seves col·leccions particulars i institucions artístiques.

L'Ajuntament de Barcelona, Swab i les galeries catalanes que participen en aquesta setena edició presenten aquest any You, Me, Swab and the Local Artists, un projecte de banderoles específicament pensat per al passeig de Gràcia que exhibirà a la via pública una selecció d'obres d'artistes locals nascuts després de 1970. L'acció es presenta en català, castellà, anglès, xinès i rus.

stats