Societat 16/02/2015

La gestió de les dades obertes, un negoci en auge

El portal de Govern Obert de l'ajuntament de Barcelona ofereix més de 300 recursos disponibles

Ara
3 min

BarcelonaConèixer el millor emplaçament per muntar un negoci, saber on hi ha els serveis de socors més propers en cas d’emergència o fins i tot veure a distància si els carrers de la ciutat estan ben asfaltats. Són només algunes de les aplicacions que empreses i particulars han desenvolupat arran de les dades que l’Ajuntament de Barcelona ha obert de forma gratuïta per donar informació als ciutadans.

L’obertura de dades consisteix a alliberar dades que l’administració gestiona, però que són dels ciutadans, perquè tercers puguin crear aplicacions que ofereixin nous serveis.

Una de les prioritats de l’Ajuntament de Barcelona és oferir al ciutadà tots els recursos de què disposa i les dades obertes són un d’ells. Per això des del portal de Govern Obert s’ha habilitat un servei que ofereix més de 300 recursos obertes que ofereixen dades des del volum de trànsit que hi ha a la ciutat, la cartografia dels carrers o la tipologia de població que viu a cada barri.

Quan un emprenedor vol muntar un negoci, posem una sabateria, un dels dilemes que se li presenta és com encertar la ubicació correcte. Doncs un problema menys perquè està apunt de sortir al mercat una aplicació mòbil que detecta precisament oportunitats de negoci. Es tracta d’Eixos Mobile que utilitza les dades obertes precisament com a base del seu negoci.

“Eixos Mobile pel sol fet de dir-li que vols muntar una sabateria, et diu quantes sabateries hi ha al volant, explica que David Nogué, director de Eixos.cat- que seran la teva competència, quantes botigues de roba, que afavoreixen l’activitat i fins i tot Eixos Mobile et diu si això és bo o no”.

Disposar d’aquesta informació clau pels negocis és possible gràcies a que es coneix com a Dades Obertes, és a dir tota aquella informació de la qual disposa l’administració i que posa al servei del ciutadà perquè pugui ser reutilitzada i crear nous serveis, com els que ofereixen des de Eixos.cat. “Agafar quantes més dades millor, el més desagregades possible, analitzar-les i ajuntar-les per buscar quins patrons existeixen”, conclou Carlos Carrasco, l’altre meitat d’Eixos.cat.

Les dades obertes poden servir per generar un model de negoci, però també i aquest és el camí segons els experts per millorar l’eficàcia dels comerços tradicionals. “La gent espera aquell negoci que visqui de les dades obertes, però el que es pretén és com pots fer més eficient el teu negoci de tota la vida”, explica Marc Garriga, expert en dades obertes i transparència i fundador de la consultora Desidedatum.

Per exemple està comprovat que les cafeteries de les estacions d’autobusos, vénen més si hi ha panells lluminosos que indiquen els horaris ja que els clients saben quanta estona han d’esperar. Però a més Garriga afegeix que les dades obertes “són el camí perquè les administracions passin comptes amb els ciutadans i siguin més transparents”.

De dades obertes també es nodreix el directori cultural Agenda Oberta, un projecte guardonat per la Fundació.cat. L’Agenda permet trobar en un sol lloc web tots els esdeveniments culturals que es fan perfectament organitzats per categories, ubicació i horaris.

“Nosaltres vam intentar fer una altra cosa, no només centralitzar la informació sinó que estem republicant aquest projecte en format de dades obertes que permet que qualsevol persona pugui reutilitzar aquest contingut”, explica Daniel Julià, creador d’Agenda Oberta.

Aquests són només alguns exemples de la utilització de dades obertes a partir de recursos que recull al portal de Govern Obert de l’Ajuntament. S’hi poden trobar més de 300 recursos disponibles.

stats