Societat 15/03/2014

Governar amb les persones

Neix la iniciativa Govern Obert amb l'objectiu que hi hagi una relació més pròxima entre l'Ajuntament i els ciutadans, mitjançant la transparència i la col·laboració

Martí Cornet
3 min

Barcelona“Passar de governar per a les persones a governar amb les persones”. Aquesta és la divisa d’un dels projectes més ambiciosos de l’actual mandat de l’Ajuntament de Barcelona, Govern Obert, que neix amb el propòsit de posar en marxa un munt de vies perquè hi hagi una nova relació, molt més pròxima de la que hi ha hagut fins ara, entre l’Ajuntament i els ciutadans.

La transparència de l’Ajuntament, la col·laboració i la participació de tothom, són alguns dels principals eixos de Govern Obert, un projecte que ha de suposar, segons l’Ajuntament, una millora substancial de la manera de governar la ciutat de Barcelona, en benefici dels seus ciutadans. La iniciativa compta amb un pressupost inicial de 195.000 euros.

Carles Agustí, comissionat de Participació Ciutadana i Associacionisme, posa de manifest que “avui dia hi ha una distància evident entre ciutadans i administració, i Govern Obert vol escurçar-la, aproximant la societat als governants, i responent així a les actuals demandes dels ciutadans de canvi en la manera de fer política”. Agustí remarca que “l’eina d’aquest canvi és, sense cap mena de dubte, la participació dels ciutadans, juntament amb més transparència de les institucions públiques”.

La iniciativa es vertebra a través del portal web www.bcn.cat/governobert i tindrà també una versió en forma d’apli per a mòbil gratuïta, GO>BCN. En paraules de Carles Agustí, “el portal web és tan sols l’instrument, la palanca per poder posar en marxa tots els mecanismes que facin possible un canvi en aquesta relació entre ciutadà i governant”. Carles Agustí recalca la importància d’internet perquè funcioni aquesta iniciativa: “Internet és la manera més fàcil i ràpida que els ciutadans puguin estar en contacte directe amb l’administració amb tan sols un clic”. Però qui no estigui avesat a fer ús d’internet no quedarà exclòs de la iniciativa. El comissionat de Participació Ciutadana i Associacionisme explica que “els ciutadans que no tinguin els recursos per connectar-se a la xarxa no estan, ni de bon tros, apartats de poder participar en diverses qüestions de l’Ajuntament, sinó que poden fer-ho per via telefònica o també dirigint-se físicament a l’Ajuntament”.

La transparència

Un dels pilars fonamentals de la iniciativa Govern Obert és la transparència. En aquesta línia, es proporcionen dades sobre els pressupostos municipals, les subvencions que atorga l’Ajuntament, sobre la contractació d’empreses associades a l’Ajuntament, etc. Amb aquestes mesures, Barcelona ha aconseguit complir el 100% dels indicadors de transparència que defineix l’ONG Transparència Internacional (ITA).

Gràcies a Govern Obert, ara també es pot accedir a dades -fins a 276 indicatius diferents- de les zones d’aparcament, dels punts wifi o de la carta arqueològica de la ciutat, entre moltes altres.

Donar a conèixer dades és una bona manera de facilitar l’activitat econòmica i d’emprenedoria: els que estiguin pensant a obrir o remodelar el seu projecte comercial poden avaluar-ne tots els factors que puguin condicionar-ne la viabilitat o l’èxit.

L’Ajuntament es proposa que cada cop hi hagi més dades relacionades amb la gestió municipal, i d’interès ciutadà, que puguin consultar tots els ciutadans, sense excepció, i fer-les el màxim d’entenedores.

La participació dels ciutadans

L’altre pilar sobre el qual se sustenta aquesta iniciativa és la participació dels ciutadans. Per això s’ha posat en marxa la plataforma CO-INNOVACIÓ, estructurada també a partir d’una pàgina web: www.iparticipa.com/barcelona.

A CO-INNOVACIÓ es plantegen problemes de la ciutat, i els ciutadans poden presentar-hi solucions enginyades per ells mateixos, o bé comentar i votar les solucions d’altres persones. Totes les solucions que rebin més de 50 vots positius són avaluades i contestades per l’Ajuntament.

Els problemes que es plantegen es van actualitzant periòdicament, depenent dels nous reptes de la ciutat. De moment, la plataforma busca solucions als problemes de la vida dependent i d’accessibilitat de les persones amb discapacitat, i de com reduir el soroll nocturn que hi ha en algunes de les places i carrers de Barcelona.

D’altra banda, i amb l’objectiu de garantir la participació de la ciutadania, s’ha constituït l’Observatori de la Participació Ciutadana. Presidit pel primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament barceloní, Joaquim Forn, aquest Observatori té la funció de seguir i avaluar de manera continuada els sistemes de participació de Govern Obert, perquè pugui millorar constantment la manera com els ciutadans s’impliquen en un munt d’aspectes relacionats amb la governabilitat de Barcelona.

stats