Societat 30/04/2016

Un habitatge en bones condicions, una qüestió de salut

L’amuntegament de persones a la llar o la falta de recursos per pagar el pis són factors que afecten directament la salut de les persones

A.r.
2 min
Un habitatge  en bones condicions,  una qüestió de salut

Un 67% dels casos de dones mortes a causa del fred extrem podrien haver-se evitat si s’hagués aïllat tèrmicament les seves llars. És la conclusió a la qual arriba un estudi dut a terme per investigadors de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, emmarcat en el projecte europeu Sophie. L’estudi va comparar la mortalitat de persones que vivien en diversos edificis de la mateixa zona (en concret, 360 edificis de la Pau, la Guineueta, la Trinitat Nova i Verdum, tots construïts entre els anys 1950 i 1970 i aïllats tèrmicament a partir de l’any 1985) en relació a persones que vivien en edificis dels mateixos barris amb unes condicions semblants, però que no havien estat aïllats.

“No cal tampoc anar al cas extrem de la mortalitat per evidenciar que tenir unes bones condicions d’habitatge és clau per a la bona salut de les persones -explica Carme Borrell, gerent de l’Agència de Salut Pública de Barcelona-. Hi ha nombrosos estudis que relacionen aquests dos factors i que reforcen la idea que calen unes polítiques públiques d’habitatge que garanteixin el benestar dins l’habitatge per a tothom. El soroll que se sent de l’exterior de l’habitatge, l’amuntegament de persones dins la llar, el fet que l’habitatge tingui canonades de plom o la por de no poder pagar el pis són factors que influeixen directament en una bona salut”.

Ansietat i depressió, problemes freqüents

Més enllà de les condicions de l’habitatge com a tal, la situació de la llar en un determinat barri també influeix a l’hora de tenir una determinada salut: alguns estudis demostren, per exemple, que als barris amb més zones verdes, la gent hi fa més activitat física, alhora que es redueix la contaminació de la zona, fet que influeix positivament en la salut física dels veïns.

Dades de l'Informe Càritas

Tot plegat evidencia la importància de les condicions de l’habitatge en la vida de les persones. Borrell destaca sobretot les conseqüències que tenen aquests factors en la salut mental: “L’ansietat o la depressió són, malauradament, freqüents en les persones que no tenen unes bones condicions d’habitatge”.

Per això, la gerent de l’Agència de Salut Pública de Barcelona reivindica treballar per unes polítiques públiques d’habitatge enfocades a disminuir les desigualtats socials: “Amb iniciatives com els ajuts econòmics per a la rehabilitació, aquelles persones més pobres poden fer reformes a casa seva, cosa que sense suport econòmic exterior no podrien permetre’s”.

Espai d'informació ciutadana fet amb la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona

www.barcelona.cat/habitatge

Twitter: @bcn_ajuntament i @barcelona_cat

Facebook: Barcelona.cat

stats