Societat 28/06/2014

El jo, protagonista d’una campanya de prevenció del consum de drogues

Vol sensibilitzar sobre l'impacte negatiu d'un consum abusiu d'aquestes substàncies

Martí Cornet
3 min

La informació sempre és un grau, i més quan es tracta de qüestions que afecten el nostre organisme, com el consum d’alcohol i altres drogues. La sensibilització per conèixer els seus reals efectes continua sent necessària per a la societat, i sobretot per als que comencen a entrar al món adult.

És per això que s’ha posat en marxa a Barcelona la campanya Jo, per l’educació i la prevenció en el consum d’alcohol i altres drogues, que sorgeix de la iniciativa que va engegar el districte de les Corts l’any 2012 per prevenir el consum d’alcohol i altres substàncies addictives, adreçada especialment als joves.

La campanya pren com a referència el jo, entès com a qualsevol persona o entitat, que pot ajudar a prevenir una possible drogoaddicció. Incideix en la importància del consum responsable, sobretot als pols que influeixen més en el criteri dels joves: la festa, els pares i la comunitat educativa.

La festa és l’espai per excel·lència on els missatges de la campanya cobren més sentit. És el lloc de diversió i de socialització per excel·lència dels joves, i també on es consumeix més alcohol i altres drogues.

Consum responsable

Controlar els joves per tal que facin un consum responsable és una tasca d’allò més difícil, i que, per tant, s’ha de treballar des de l’arrel. I l’arrel són aquelles persones que venen l’alcohol. Per això, la campanya busca sensibilitzar els responsables de les barres i els bars on solen acudir els joves, a partir de cursos i estands informatius, per tal que tinguin consciència de la importància del seu servei i, especialment, que sàpiguen dir que no quan un menor d’edat els demana alcohol.

L’educació a casa és també un factor en què la campanya fa especial èmfasi. És evident que els pares tenen un paper clau a l’hora d’educar els seus fills. És necessària una comunicació fluïda, que no sigui vista com un interrogatori per part del fill. La funció dels pares en aquest tema comença ja des d’abans que els seus fills consumeixin alcohol: els proporcionen missatges que indiquen que el control d’un mateix és el més important en qualsevol situació, i que, per tant, un ha de saber marcar-se el propi límit. Aquest límit ha de ser especialment cuidat quan es tracta de conduir begut o pujar en un cotxe o moto d’algú que ha begut.

Les xerrades-tallers sobre aquest tema que s’organitzen per a les famílies que ho desitgin, així com el servei d’assessorament personalitzat, serveixen per orientar els pares a poder tractar el problema amb els seus fills de forma natural, i sobretot racional.

Per acabar, escoles, instituts, equipaments, espais de lleure i, en definitiva, tota la comunitat educativa són també essencials a l’hora de prevenir el consum d’aquestes substàncies, amb tallers i programes preventius. Els tallers ofereixen informació sobre el consum d’alcohol i altres drogues; expliquen directament als joves tots els riscos que suposa fer-ne un consum abusiu.

Potenciar l’autonomia

A més, la campanya intenta potenciar l’autonomia i la presa de decisions dels joves. I és que el consum d’alcohol i d’altres drogues va molt lligat a la pressió social que afecta l’ambient que rodeja els joves, els quals, tot sovint, es veuen influenciats per un entorn que consumeix alcohol i altres drogues de forma normal.

La campanya també ofereix la possibilitat a tot aquell que ho desitgi -ja sigui centre educatiu, associació, etc.- de col·laborar-hi (en l’apartat que porta per nom Jo m’hi sumo ), per tal que pugui ajudar a expandir el missatge de responsabilitat i prudència envers el consum de l’alcohol i altres drogues al conjunt dels joves. Per altra banda, qui vulgui informar-se bé de la campanya ho pot fer entrant al web www.jocontrolo.cat, on trobarà tota la informació, recursos i consells per ajudar tant a prevenir com a solucionar un possible problema d’alcoholisme o drogoaddicció.

stats