Societat 22/11/2014

Un any de regulació de la zona monumental del Park Güell

Les mesures preses pel consistori barceloní han permès reduir la massificació de turistes que tenia el parc a determinades hores del dia

Arnau Romaní
4 min

BarcelonaPoc més de dos milions de persones -concretament 2,38 milions- han visitat la zona monumental del Park Güell durant aquest any. La xifra, que pot semblar alta, no ho és tant si es compara amb els 9 milions de visitants que va tenir l’any passat. Aquesta reducció del nombre de visites s’ha produït com a conseqüència del pla de regulació d’entrada al Park Güell, que va posar-se en marxa ara fa tot just un any. El consistori barceloní fa un balanç positiu d’aquest primer any de la nova gestió, ja que ha servit per poder regular l’afluència de visitants i complir l’objectiu de tornar al parc el seu caràcter més sostenible.

Ara les visites dels turistes no són un obstacle per a la conservació d’un espai amb un munt d’elements arquitectònics molt emblemàtics, símbols del modernisme català. “Amb aquests canvis hem aconseguit protegir el parc, tal com ens recomanava la Unesco -assegura Maite Fandos, regidora del districte de Gràcia-. S’ha millorat l’experiència dels visitants i s’han iniciat diferents actuacions per millorar la conservació del recinte dissenyat per Gaudí”. Tot i així, cal recordar que la regulació afecta només la zona monumental, que representa només un 7,9% de tota la superfície que té el parc.

Gràcies a aquests canvis, els veïns tornen, encara tímidament, a veure el Park Güell com un espai propi i no simplement com una localització pensada per a turistes. 123.760 veïns han passat per la zona monumental del parc des que es va començar a regular, xifra que representa un 5,6% del conjunt de visitants. Tot i així, pel que fa a les visites considerades turístiques, encara hi continua havent molts més visitants estrangers (93,49%) que no pas catalans i espanyols (6,51%). Per continents, Amèrica és el que aporta més visitants al parc, especialment l’Amèrica Llatina, amb gairebé un 30% dels visitants, seguit dels de la Unió Europea, que representen poc més d’un 20%.

D’altra banda, les escoles continuen apostant per realitzar sortides amb els alumnes al Park Güell. Durant el curs escolar 2013-14, 65.104 nens i nenes de 1.502 escoles (un 78% són escoles de fora Barcelona) han pogut veure la Sala de les Cent Columnes, el Porxo dels Carruatges o l’emblemàtica salamandra -el drac- recoberta de trencadís; i de cara a aquest curs es preveu que la xifra de nens i nenes que visiten el parc amb les escoles sigui encara més gran, perquè ja hi ha hagut una gran allau de sol·licituds en aquest inici de curs per part de les escoles per poder visitar el parc.

Sistema contra la massificació

El 25 d’octubre del 2013 va entrar en funcionament el nou sistema de regulació per entrar al recinte del Park Güell, que obliga els visitants a pagar 8 euros per entrar a la zona monumental del parc -7 euros si fan una reserva prèvia per internet-. La nova gestió buscava frenar el desbordament de visitants que en els últims anys s’estava produint a les zones més destacades, on arribaven a entrar en determinades hores punta fins a 1.200 persones en només un quart d’hora. La massificació d’aquest espai emblemàtic de Barcelona tenia conseqüències negatives evidents, relacionades amb la degradació del patrimoni arquitectònic i cultural del parc: bancs i escales amb petites destrosses, trencadissos desgastats, etc.

A més, la comunitat local es queixava que la massificació del parc feia que es perdés el seu principal objectiu: ser un lloc on els veïns de la zona poguessin passejar i passar una estona tranquil·lament. Per això, a l’hora d’aplicar la regulació es van enviar unes targetes a tots els ciutadans residents als barris que envolten el Park Güell que els permet entrar-hi gratuïtament i sense haver de fer cap mena de cua. Alhora, es va obrir un registre perquè tots els barcelonins que ho volguessin puguin també entrar gratuïtament al parc, a través del carnet Gaudir+BCN. 3.582 persones ja han aconseguit el carnet, després d’haver-lo sol·licitat a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de la plaça de Sant Miquel, a Ciutat Vella.

Els voltants, més accessibles

La regulació del Park Güell ha comportat també canvis en l’activitat dels voltants. En més d’una ocasió els veïns havien manifestat el seu malestar per la poca regulació que hi havia del trànsit, especialment amb els autocars, que col·lapsaven dia sí, dia també els carrers del voltant del parc. Alhora, les riuades de gent per poder arribar a l’entrada del parc tenien un impacte directe en la vida dels veïns dels carrers més pròxims.

“Hem millorat l’accés al recinte, especialment pel que fa a l’afluència d’autocars, fet que ha ajudat a descongestionar la zona i disminuir la pressió de turistes en aquesta part de la ciutat. Així la gent també visita la resta del parc, la que és de lliure accés -explica la regidora Maite Fandos-. La regulació ha permès rebaixar l’impacte dels visitants a l’entorn més immediat i ha millorat substancialment l’espai i la qualitat de vida de l’entorn”. Fandos posa com a exemple les millores en l’organització del trànsit d’autocars a la carretera del Carmel.

stats