Societat 13/04/2015

Els rellotges públics de Barcelona marquen el ritme de la ciutat

Curiosos i emblemàtics, des de campanars fins a rellotges de sol o de terra, amaguen la seva història

Ara
2 min

BarcelonaLa ciutat està plena de rellotges públics de tota mena. A continuació en presentem alguns de curiosos i emblemàtics, des de campanars fins a rellotges de sol o de terra.

“L’ús del rellotge públic es remunta al segle XIV i tenia un propòsit d’organització de la vida social. Mercats, entrades i sortides de la ciutat, hores de tancament de portes, etc. I tot això es sincronitzava amb un rellotge de torre o campanar que, habitualment, era municipal”, explica Eduard Farré, professor i historiador de rellotgeria.

L’hora pública a Barcelona, des del segle XV

Barcelona té hora pública des de l’any 1410 gràcies al rellotge del campanar de la catedral de Barcelona, situat a la plaça Nova. Tot i ser a la basílica, el rellotge és municipal, i avui dia encara se’n conserva la primera màquina al Museu d’Història de Barcelona (MUHBA). La màquina actual és del segle XIX, i el rellotge funciona amb dues campanes, una de gran que marca les hores i una altra de petita que marca els quarts.

L’hora oficial, a càrrec de la RACAB

La Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona (RACAB) és l’encarregada de donar l’hora oficial de la ciutat. Va ser gràcies a una iniciativa de Josep Ricart i Giralt, que, atesa la seva voluntat de millorar la navegació, va aconseguir que la RACAB i l’Ajuntament de Barcelona firmessin un conveni l’any 1891. El rellotge està situat a la façana principal de l’edifici de la Reial Acadèmia, al número 115 de la Rambla.

El campanar de Gràcia, un emblema de resistència

És el símbol indiscutible de la Vila de Gràcia. Situat a la plaça de la Vila, aquest campanar va ser dissenyat per l’arquitecte Antoni Rovira i Trias i es va construir entre els anys 1862 i 1864. La cèlebre campana de Gràcia, que toca les hores a la Vila, va adquirir una gran càrrega simbòlica després de resistir a un intens bombardeig durant la revolta de les Quintes de l’any 1870.

Més rellotges curiosos

Barcelona està plena de rellotges curiosos. Un bon exemple és el rellotge de les Llums, situat al número 2 del carrer de Rocafort i construït per Juan Cabrerizo l’any 1929 amb motiu de l’Exposició Internacional de Barcelona. Aquest rellotge, col·locat a terra, té unes esferes que s’il·luminen per marcar l’hora.

També es curiós el cas del rellotge del Sifó, situat al número 105 de l’avinguda de Roma i construït l’any 1960 com a reclam per l’amo de la fàbrica de sifons Puértolas.

Finalment, també es poden trobar diferents rellotges solars a la ciutat. És el cas dels quatre que hi ha a l’església de la Mare de Déu dels Àngels, al número 78 del carrer de Balmes, del 1955.

stats