Societat 09/05/2015

La gran trobada del cinema documental torna a Barcelona

El Festival DocsBarcelona se celebra l’última setmana de maig, amb l’objectiu de convertir la ciutat en la capital del documental del sud d’Europa

Arnau Romaní
4 min
El documental La mirada del silencioés un dels grans reclams del DocsBarcelona 2015.

BarcelonaEncara amb la ressaca del Festival de Cinema d’Autor de Barcelona, que es va acabar la setmana passada i que va ser tot un èxit de públic i crítica, ja s’ha presentat un nou festival de cinema que arriba a Barcelona durant l’última setmana d’aquest mes, del 25 al 31 de maig. És el Festival Internacional de Cinema Documental, conegut com a DocsBarcelona, la cita per excel·lència del cinema documental a nivell nacional i una de les grans trobades a nivell internacional. Els diferents documentals que es podran veure al DocsBarcelona d’aquest any es projectaran als cinemes Aribau Multicines i Aribau Club, al CCCB i a l’auditori de La Pedrera.

El Festival DocsBarcelona arriba aquest any a la dinovena edició, després de l’èxit de l’any passat, en què hi van assistir 5.348 espectadors -als quals s’han de sumar els 1.627 espectadors online -, s’hi van projectar 44 pel·lícules i 54 directors i/o experts van formar part dels col·loquis que es van organitzar.

Enguany el festival vol repetir l’èxit de l’any passat, amb l’objectiu de fons de convertir Barcelona en la capital del documental del sud d’Europa. El DocsBarcelona pretén reivindicar el documental com un gènere audiovisual que propicia el debat i la reflexió sobre la realitat i la societat actual, i que alhora permet difondre l’art del cinema i enriquir culturalment nous públics.

‘La llista de Falciani’

La pel·lícula germanocatalana La llista de Falciani, del director Ben Lewis, serà l’encarregada d’obrir el DocsBarcelona. El documental explica la història de l’evasió fiscal que es va descobrir gràcies al robatori de dades que va fer Hervé Falciani al banc britànic HSBC.

De fet, el tema de la reflexió del sistema econòmic és un dels punts recurrents en moltes de les pel·lícules que es projectaran al festival, amb títols com El Visionari. L’home que preveia l’economia mundial, que explica la vida del consultor de finances Martin Armstrong -que va dissenyar un model matemàtic que prediu els grans canvis econòmics-, o Greece: days of change, un retrat de la crisi grega a través de les històries de tres personatges.

Un altre dels temes que més es tocaran al festival és el de l’escenari postglobalització, tractat ja sigui des d’un punt de vista mediambiental - Virunga, Good things await - o social - Spartans, El tram final -. Altres propostes de l’edició del DocsBarcelona d’enguany seran els documentals que exploren algun aspecte del passat - Temps de caritat, Las sinsombrero - o els que aposten per la força de personatges singulars -Dancing with Maria, Game over.

Però sens dubte la pel·lícula més esperada del DocsBarcelona 2015 és La mirada del silencio, el nou documental de Joshua Oppenheimer. El realitzador danès torna a Barcelona després de guanyar l’edició del 2013 del DocsBarcelona amb el seu treball The act of killing, que va quedar-se a les portes d’emportar-se l’estatueta de l’Oscar a millor documental. A La mirada del silencio, Oppenheimer hi retrata la vida d’una família supervivent del genocidi indonesi dels anys 60, en què el fill gran va perdre la vida. La família anirà coneixent els detalls de la massacre i, a través de la figura del germà petit, exigiran que els assassins assumeixin la responsabilitat del genocidi. El pitjor de tot plegat, però, és que són aquests assassins els que encara governen Indonèsia actualment.

16 films a la secció oficial

Al DocsBarcelona 2015 s’hi projectaran un total de 43 títols, dividits en diferents seccions. A la principal, la secció oficial, hi competeixen 16 films, que són els que opten a emportar-se el premi a millor documental. El premi, amb una recompensa econòmica de 5.000 euros, l’atorga un jurat format per quatre experts en cinema documental. Els 16 films de la secció oficial competeixen també per endur-se el premi del públic, que atorguen els espectadors assistents al festival.

Entre les altres seccions que també formen el DocsBarcelona d’enguany hi ha per exemple el Doc-U, que projecta els millors curts documentals sorgits de les universitats de casa nostra, o el Docs&Teen. Aquesta secció es compon de diverses projeccions matinals de documentals que s’han estrenat fa poc, a les quals els adolescents assisteixen com a sortida escolar. Les sessions inclouen un col·loqui posterior amb els directors o els protagonistes dels documentals perquè els joves puguin acostar-se al món dels documentalistes i puguin debatre sobre la realitat exposada al documental.

El sector professional del món documental també té el seu espai al DocsBarcelona. El festival organitza trobades, conferències i tallers per impulsar nous projectes i fomentar la col·laboració entre documentalistes de tot el món que els permeti treballar en projectes conjunts. Per exemple, durant els matins del 28 i 29 de maig una quarantena de documentalistes podran fer el que es coneix com un speed meeting, unes reunions privades de 15 minuts de durada, com a màxim, entre professionals que tinguin un projecte entre mans i possibles finançadors i distribuïdors del documental.

Interacció i transmèdia

Una de les seccions que més força està agafant dins del festival és l’InterDocs Barcelona, destinada als documentals interactius i transmèdia. Amb només dos anys de vida, l’InterDocs Barcelona ha crescut ràpidament i ara es pot considerar que en certa manera ja té vida pròpia, si bé continua formant part del Festival DocsBarcelona.

Per a molts professionals del sector, l’InterDocs Barcelona és una oportunitat per obrir-se a propostes innovadores, per trencar amb l’estil del documental clàssic i fomentar la participació activa de l’espectador. Durant la setmana que dura el certamen s’organitzen visionaments interactius d’alguns projectes, conferències, reunions per trobar finançament o tallers per produir prototips per a projectes de documental interactiu.

stats