Balears 08/02/2016

Amenaces de mort al conseller de Medi Ambient d'Eivissa per l'eliminació de les cabres del Vedrà

Els animalistes critiquen la gestió del Consell d'Eivissa, mentre que científics i agents socials defensen les mesures adoptades

Ara Balears
2 min
Cabres del Vedrà / @PartidoPacma

PalmaEl responsable de Medi Ambient del Consell d'Eivissa, Miquel Vericad, ha rebut amenaces de mort per la retirada de cabres de l'illot del Vedrà. Dijous passat la Conselleria va començar la campanya d'eliminació d'unes 40 cabres perquè, segons expliquen, "representen una amenaça per a les espècies endèmiques de l'illot".

Vericad ha assegurat, a través de les xarxes socials, que posarà en coneixement de la Fiscalia les denúncies i amenaces que està rebent, tot i que alguns usuaris ja han retirat la piulada:

Captura de pantalla de les amenaces a les xarxes socials
Captura de pantalla de les amenaces a les xarxes socials

En el seu perfil de Facebook, Vericad ha fet pública una nota on recorda que "la tradició de deixar anar lliures a animals de proveïments als illots deshabilitats beu de la necessitat dels antics navegants de garantir subministraments". I afegeix: "Afortunadament, per als navegants ja no és necessari mantenir aquest costum". Vericad explica que existeix "un consens científic internacional [...] sobre els devastadors efectes que les cabres assilvestrades produeixen en els ecosistemes insulars". De fet, segons explica, la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura, considera a aquest animal com "una de les primeres causes d'extinció d'endemismes vegetals".

Vicard continua argumentant que "l'opció escollida ho ha estat per descart", ja que les altres "garantien menys el benestar animal".

La Conselleria va justificar en el seu moment que si les cabres fossin extretes de l'illot "haurien d'estar en quarantena i no s'ha trobat cap lloc apropiat per fer-ho". A més, segons la Conselleria, el seu trasllat suposaria un risc pels tècnics. Segons Medi Ambient, la mesura cerca complir els objectius de conservació de les reserves naturals del Vedrà, del Vedranell i els illots de Ponent, i rep el suport del Consell d'Eivissa i de científics i agents socials com el GEN-GOB i la UICN. El Col·legi d'Enginyers Forestals de les Illes Balears també va aplaudir les mesures adoptades:

El PACMA ha arrencat una recollida de firmes per demanar la dimissió de Miquel Vericad i de la directora d'Espais Naturals de la Conselleria de Medi Ambient, Caterina Amengual. Unes 15.000 persones ja hi han donat suport.

El Govern Balear ha demanat als ciutadans que durant aquests dies no s'apropin a l'illot "per seguretat i per no desbaratar la tasca dels professionals". El Consell d'Eivissa, per la seva part, ha condemnat aquest dilluns els insults i amenaces que ha rebut Vericad i tot el personal tècnic, així com persones vinculades al GEN-GOB i altres grups ecologistes. El Consell ha fet una crida a "tota la societat eivissenca perquè la tranquil·litat i la sensatesa tornin al discurs públic".

El Consell insular considera que tots els càrrecs públics han d'estar subjectes a la crítica, perquè enriqueix el debat democràtic. Però, tot i així, ha assenyalat en un comunicat que resulta intolerable que es passi "al terreny de l'atac personal i directa contra les persones".

stats