GASTRONOMIA
Camp de Tarragona 17/02/2016

La ‘Caputxeta Vermella’ triomfa a Rimini

Tres tarragonins, a l’equip espanyol subcampió de la Copa del Món de Gelateria

Jeb-j.s.
3 min
01. Marc Piqué i Antonio Sirvent, a la fila de dalt, a l’esquerra i a la dreta respectivament. 02. A sota, l’aparador final amb elements del conte de la Caputxeta Vermella.

Cambrils“Són competicions molt estressants. L’organització vol pujar el nivell fent-la més complexa i aquest any s’exigia molt més. Per això estem molt contents amb el resultat final”, explica el president de l’equip, el cambrilenc Antonio Sirvent. I és que a la Copa del Món de Gelateria el conjunt representant d’Espanya ha acabat en segon lloc.

L’equip tenia una notable presència de professionals del Camp de Tarragona, Sirvent al marge, com el gelater Marc Piqué, de Roda de Berà, o el calafellenc Jordi Guillem. També en formava part la lleidatana Judit Comes, especialista en tallar fruita. Completaven la formació Mario Masiá, de València, i Adolfo Romero, de Ciudad Real.

Més d’un any d’entrenament

Per arribar amb les màximes aspiracions possibles s’han estat preparant durant més d’un any. “Fa uns 14 mesos ja vam començar a entrenar-nos per a la competició. Però la recta final ha sigut més intensa, des de setembre hem estat tancats a València exercitant-nos per a aquest concurs”, explica Sirvent.

Per a Marc Piqué, si vols aspirar a estar al pòdium en aquest certamen “hi has de dedicar un any de la teva vida per tenir un projecte guanyador”.

Els dos cuiners coincideixen a destacar l’esforç de la recta final i també la passió per aquesta feina. “T’ha d’agradar molt aquest ofici”, recalca Sirvent. Per a Piqué ha sigut clau el bon ambient entre tots els integrants del combinat estatal per assolir aquesta “fita històrica”.

Un gelat de conte

La proposta presentada al concurs explicava el conte de la Caputxeta Vermella a través de la combinació de diferents elements. En el bufet final s’exposaven totes aquestes composicions a la vegada i el resultat havia de ser harmònic i coherent amb el tema escollit.

L’encert en aquesta part final va ser un dels factors clau per assolir aquest subcampionat del món amb regust de victòria. Aquesta proposta va destacar sobre les altres per la creativitat, l’adequació al tema, la pulcritud i la perfecció, tot i tractar-se d’una aposta arriscada i original.

Però aquesta elecció no va ser fruit de la casualitat. Com diu el capità Antonio Sirvent: “El fil conductor de la nostra proposta va sorgir analitzant les últimes edicions del certamen, ja que el jurat acostuma a tenir uns gustos molt clàssics i ben poc innovadors”.

Si s’observen amb atenció les figures gelades es pot veure el bosc per on passeja la Caputxeta Vermella, mentre l’àvia i el llop esperen l’arribada de la jove sota l’esguard del caçador. “Vam triar aquest tema perquè és un conte que tothom coneix, desperta els records de la infància, arriba d’una manera més emotiva i entenedora als membres del jurat i també ens permetia jugar molt amb els colors i les formes”, explica Piqué.

La competició

La Copa del Món de gelateria se celebra a Rimini (Itàlia), en el marc del saló internacional de la gelateria, pastisseria i panificació (SIGEP). El campionat és biennal i, juntament amb els Campionats del Món de Pastisseria (Lió) i de Xocolateria (World Xocolat Masters), és un dels tres grans esdeveniments mundials de l’àmbit gastronòmic per equips.

En la final de Rimini, els 14 països participants han afrontat en quatre dies nou proves diferents. Hi han participat països com Argentina, Xile, Japó, Itàlia, Mèxic, Polònia, Singapur, Uruguai, Suïssa i els Estats Units.

Les nou proves que cal preparar són una copa decorada, un pastís gelat i un cucurutxo amb un ingredient sorpresa com a proves d’habilitat. A més, també s’ha de fer un plat amb gelat gastronòmic, un mignon de gelat de xocolata, una escultura de crocant i una altra de gel, i un expositor final amb totes les creacions.

La pròxima edició serà el 2018, sense Itàlia però amb el retorn de França, absent d’aquesta edició per haver sigut la guanyadora del 2014.

El calafellenc Jordi Guillem, el sisè home

El xef del Restaurant Lo Mam de Segur de Calafell, Jordi Guillem, també ha format part de la selecció estatal subcampiona del món a Rimini. Van contactar amb ell perquè els assessorés en la part salada i finalment també va assumir el paper de reserva, per si algun dels titulars es posava malalt.

Ha estat treballant un any amb l’equip liderat per Sirvent, assessorant en gustos, textures, presentació i tècniques amb nitrogen líquid.

Guillem considera que el segon lloc és un resultat magnífic per a l’equip espanyol, només superat per Itàlia, que jugava a casa. “En les creacions que vam presentar vam buscar gustos que s’entenguessin i vam tenir en compte aspectes com ara no utilitzar res de porc ni d’alcohol a causa la composició del jurat. Ha sigut un treball d’equip molt important i intens en un gran ambient i estem molt contents”, explica Guillem.

stats