QUÈ FEM AQUEST CAP DE SETMANA?
Camp de Tarragona 12/07/2017

Dues rutes per descobrir els fills il·lustres del Vendrell

Casals i Guimerà, principals protagonistes

Jeb
2 min
La visita permet descobrir espais íntims dels habitatges de Guimerà i Casals al Vendrell. L’acolorida plaça dels germans Ramon i Vidales és un dels punts de l’itinerari literari de Guimerà.

El VendrellHi ha municipis que destaquen pel seu patrimoni arquitectònic, natural o bé pel seu llegat cultural. Aquest darrer cas és, sense cap mena de dubte, un dels punts forts del Vendrell, que amb fills il·lustres com l’escriptor Àngel Guimerà o el violoncel·lista Pau Casals ha creat diverses propostes vinculades a aquestes figures històriques.

La ruta Àngel Guimerà, un itinerari literari pel Vendrell, es fa pel centre històric del municipi, on es recorren els carrers de la vila a través de textos d’autors locals, amb què s’explica la seva vinculació amb la societat de finals del segle XIX. Es visiten 15 escenaris diferents, dels quals s’explica el paper en el passat i actualment, i s’hi llegeixen els textos en veu alta d’autors com el mateix Àngel Guimerà, entre d’altres.

En aquesta proposta es visiten espais històrics com el Pont de França, el carrer de les Quatre Fonts, la plaça dels Germans Ramon i Vidales, la plaça Vella, el mercat del Vendrell, el carrer dels Cafès i la casa pairal dels Guimerà, que actualment acull la nova casa museu dedicada a l’escriptor. Aquest itinerari literari de Guimerà es fa a petició, i per tant cal fer-ne reserva prèvia.

De la mateixa manera, la segona proposta, dedicada al músic vendrellenc Pau Casals, també implica reserva prèvia, tot i que en aquest segon cas la major part dels espais visitables es poden fer en solitari.

Ruta Pau Casals

La ruta dedicada a Pau Casals comença a la seva casa nadiua, un edifici que conserva l’ambient d’una llar humil de finals del segle XIX. A la planta baixa es pot seguir tota la infantesa de Pau Casals relacionada amb la vila. Una escala arran de la porta estreta de l’entrada condueix als dos pisos que la família Casals ocupava.

Molt a prop d’aquesta casa i ubicada a la plaça Nova trobarem l’escultura dedicada a l’artista obra de Josep Viladomat. El següent pas d’aquesta ruta porta fins a l’església parroquial del Vendrell, que es comença a construir el 1732. A l’interior del temple hi ha l’orgue barroc, construït el 1777 per l’orguener suís Ludwig Scherrer. Pau Casals es va iniciar en el món de la música amb aquest instrument.

Per acabar aquesta proposta que recorre el nucli del Vendrell es pot visitar el cementiri, on hi ha el panteó familiar, que Casals va fer construir l’any 1930 i on descansa bona part de la seva família. Tot i que Casals va morir a l’exili, a Puerto Rico, l’any 1979 es van traslladar les seves restes al cementiri vendrellenc. Dues propostes per conèixer de ben a prop dos catalans universals.

stats