TERRA -NO SOMNIS-
Camp de Tarragona 12/07/2017

Espai Priorat, en dos temps (I)

Ruth Troyano Puig
2 min
Prescriptors internacionals del vi connecten emocionalment amb el paisatge a l’Espai.

Www.ruthtroyano.cat“Les finques ens diuen com fer el vi. La natura funciona i és correctora per si mateixa”. Dit així, fer vi podria semblar fàcil, però en la simplicitat de l’afirmació hi ha la complexitat de saber respectar i comprendre la vinya. El president de la DOQ Priorat, Sal·lustià Àlvarez, cita un tractat d’agricultura del segle XVIII en què un pagès de Porrera escriu: “Hi ha vinyes per fer alcohol, vinyes per fer bon raïm i vinyes per a vermut”. En un altre fragment, es llegeix: “A la meva terra del Priorat he conegut 34 varietats diferents de raïm”. Confirma que l’única DO qualificada catalana és terra de mestissatges en la seva immensitat diminuta.

La quarta edició d’Espai Priorat ha reunit a la comarca prescriptors dels EUA, el Japó, Hong Kong, Noruega i Corea i altres països extracomunitaris, que han connectat emocionalment amb el paisatge i humanament amb els elaboradors. “Al Priorat cada 50 passos tens un horitzó diferent, i això és el que han de reflectir els vins, la pluralitat. I ara l’estem redescobrint”, afirma Àlvarez. El Celler Conreria de Scala Dei dona a tastar un vi 100% garnatxa blanca de l’any 1997, maceració i fermentació amb les pells i 18 mesos en bota. Van apostar pels vins blancs del Priorat quan no s’hi creia. Es dirà Brugueres Antecessor. “Portem 20 anys a base de vinya i el que fem és traduir-la al vi”, diu l’enòleg, Jordi Vidal. Un dels prescriptors estrangers que el tasta quan encara no és al mercat afirma entusiasmat: “Incredible freshness ”.

“Els sòls de llicorella i la viticultura heroica semblen conceptes difosos fins que no hi ets. El Priorat enganxa”, afirma Adolfo Fernández, sommelier i editor de PlusVino.com. Manyetes, de Clos Mogador, cent per cent carinyena, és el vi que més l’ha commogut: “El vaig tastar amb René Barbier Jr. El 2011 és una anyada molt calorosa, però el resultat és un vi d’extraordinària finor i tensió, procedent d’una vinya extrema”.

Quan els rellotges de sol de Porrera encara marquen tímidament la primera hora, l’enòleg Albert Costa, del Celler Vall Llach, ja és amb l’editora de Cru Magazine a Hong Kong, Alice Liang, a la finca del Mas de la Rosa. “El Priorat no s’entén sense dues crisis agràries (fil·loxera i fruita seca), ni tampoc sense dues revolucions enològiques, la dels closos a Gratallops i la del preu del raïm a Porrera. “ They believed again in grapes ”, dirà Costa a la periodista, explicant-li que en una nit el preu del raïm va passar de cèntims a pessetes. Ella s’admira. Fa equilibris al coster, de pendent pronunciat. La sorpresa creix quan l’enòleg li diu que fan falta els raïms de set ceps per omplir una ampolla de vi de finca, o quan li revela: “ I sell more wine in San Francisco than in Barcelona ”.

stats