AGRICULTURA
Camp de Tarragona 24/08/2016

L’agost és temps de verema

El canvi climàtic i les noves varietats han fet avançar la recollida del raïm al Camp de Tarragona

Jordi Salvat
3 min
A les vinyes experimentals del Mas dels Frares, els alumnes de la URV es passen aquest mes d’agost veremant.

TarragonaLes vinyes de Celler Clos Barenys són molt pròximes al mar i ja fa uns quants anys que la primera setmana d’agost comencen la verema amb la varietat moscatell, prop de Vilafortuny. Aquest any han collit tota la varietat en un dia, el 4 d’agost, des de les vuit del matí fins que gairebé no hi havia llum. Havien previst fer-ho en dos dies, però van trobar finalment una mida de raïm més petita de l’habitual i ho van enllestir en una jornada. En lloc dels 6.000 quilos que cullen cada any, aquesta campanya s’han quedat en uns 4.500.

“El moscatell és una varietat molt sensible i la humitat del mar l’afecta i pot provocar podridures i per això alguns anys veremàvem a inicis d’agost. Des de fa tres o quatre anys ho fem sempre perquè d’aquesta manera el raïm té menys grau, 10,5 o 11 graus, i podem elaborar un vi més fresc i aromàtic”, explica l’enòloga del celler, Sumpta Mateos. A mig agost veremen habitualment la varietat sirah, després el merlot, i l’última setmana de setembre, el cabernet. “Però aquest any els raïms estan molt sans, sense podridura, i veremem almenys deu dies més tard”, comenta Mateos.

Enguany en general la verema ha començat més tard, tot i que la tendència dels últims anys és avançar-se. Al Mas dels Frares, la finca experimental dels estudis d’enologia de la Universitat Rovira i Virgili (URV), van engegar la verema el 9 d’agost amb el muscat de frontignan. El professor d’enologia de la URV Fernando Zamora explica que la poca pluja caiguda aquest any ha fet que el raïm estigui molt sa i els productors esperin a veremar per tenir un grau més alt.

Per què s’avança la verema?

Fa només un parell de dècades era impensable a Catalunya veremar a inicis d’agost. Zamora, que també és president de la comissió de tecnologia de l’Organització Internacional de la Vinya i el Vi (OIV) -un ens de referència mundial en l’assessorament de bones pràctiques en el món vitivinícola-, assenyala que aquest avançament del període de verema respon a dues causes: el canvi climàtic i els canvis varietals dels últims anys. Explica que varietats com el chardonnay, originàries de zones diferents climàticament a Catalunya com és la Borgonya, maduren molt més ràpid a les vinyes catalanes, ja que estan acostumades a climes menys càlids i amb menys hores de sol. “Abans el macabeu era la primera varietat que es veremava a casa nostra, a partir d’inicis de setembre, però el chardonnay i altres varietats no autòctones es comencen a collir a l’agost”, assegura Fernando Zamora.

Gairebé tres mesos collint

“El canvi climàtic també ha fet avançar l’inici de la verema els últims anys. Les primaveres més caloroses i menys plujoses acceleren la maduració del raïm”, explica el professor d’enologia, que indica que alguns anys la verema pot durar fins gairebé tres mesos en lloc dels dos escassos de fa unes dècades: “Alguns anys es comencen a collir varietats com el chardonnay i el moscatell a principis d’agost i altres com la parellada, a les zones altes del Penedès, o la garnatxa, al Priorat nord, es poden arribar a collir els primers dies de novembre”.

Tenint en compte l’evolució de les últimes dècades, ¿podrem veure ben aviat veremar a finals de juliol a les vinyes del Camp de Tarragona? “En una dècada és probable que en algunes zones concretes molt properes al mar es pugui començar a veremar algun any el 29 o 30 de juliol. A Lanzarote ja cullen el raïm al juliol, tot i que és un clima molt diferent al nostre”, comenta Zamora.

stats