HOSPITALET DE L'INFANT I LA VALL DE LLORS
Camp de Tarragona 29/06/2016

El descobriment del medi i la vida rural

Visitar l’interior del municipi és una bona manera de conèixer la fauna i la flora autòctones del mediterrani

Josep Escaño Bové
3 min
El descobriment del medi i la vida rural

HOSPITALET DE L'INFANTLa proximitat del mar i la muntanya, una de les principals característiques d’aquesta destinació, permet visitar i conèixer els pobles amb encant del litoral i també el descobriment d’un medi rural, natural però pròxim, que contrasta amb la part més costanera.

Visitant els nuclis de Vandellòs, Masboquera i Masriudoms es pot copsar aquesta realitat. A més, també hi ha l’opció d’acostar-se als nuclis deshabitats de Castelló i Fatxes per veure com era la vida fa més d’un segle.

A Masriudoms es pot veure l’antiga església romànica amb el campanar del segle XIII que, en origen, era una torre de defensa medieval i que està catalogada com a Bé Cultural d’Interès Nacional. La vida rural també deixa sentir-se i viure’s als rentadors de la plaça de la Font, testimoni de quan la bugada era pública i es feia al mateix carrer.

Masboquera és un típic poble de l’interior del Mediterrani, de cases baixes i carrers estrets. Al centre del poble hi ha un dels seus elements arquitectònics més característics: la Torre de les Hores. Després de veure aquest nucli val la pena anar, ja sigui a peu o amb cotxe, a la Masia de Castelló.

La Masia de Castelló Paradoxalment i al contrari del que ha passat en altres casos, la Masia de Castelló és un poble abandonat que s’ha anat recuperant de mica en mica gràcies als veïns i a l’Ajuntament, i avui dia cobra vida en diversos moments de l’any amb activitats com la Rústic Festa o el Pessebre dels Estels.

A més, és un indret idoni per fer-se una idea de com es vivia fa 100 anys, veure la distribució dels carrers i els diferents tipus d’habitatge orientats a una vida exclusivament rural.

A mig camí de Castelló i Masboquera hi ha Vandellòs. Paga la pena aturar-se al Centre d’Interpretació de l’Oli per conèixer l’antic molí de l’oli, escoltar els testimonis dels moliners i descobrir el procediment artesanal de l’elaboració del líquid daurat. Seguidament, és interessant visitar la cooperativa agrícola, on es ven oli, i anar a l’agrobotiga si es vol adquirir algun producte típic de la zona. A continuació, és recomanable pujar pel carrer de la Font fins arribar a la plaça del Doctor Gil-Vernet.

En aquest punt hi ha Ca la Torre. Val la pena la visita a l’interior d’aquest equipament i a la torre, d’origen medieval. Un cop enllestida, pujarem pel carrer Major fins a arribar a la plaça de l’Ajuntament. Continuarem per aquest carrer fins que ens creuem amb el carrer Amunt. A la part baixa d’aquest carrer hi ha el mirador del Turó del Castell, al qual s’accedeix per unes escales tallades a la roca, amb baranes.

A la part superior trobarem dues taules informatives de relleu de les muntanyes i voltants, així com unes magnífiques vistes de tot l’entorn natural del municipi.

Enmig de les muntanyes

I és que una de les grans riqueses d’aquest territori és la ubicació privilegiada a tocar de les muntanyes i d’una natura més salvatge. Destacarem les muntanyes mediterrànies de Tivissa-Vandellòs, que són un conjunt de serres de la serralada Prelitoral. L’espai està dividit en dues unitats orogràfiques: les muntanyes de Tivissa (a l’oest i més interiors) i les de Vandellòs (a l’est i de caràcter litoral).

A més, aquest és un espai natural protegit que ens permet gaudir de les valls i de muntanyes escarpades, ideals per practicar l’escalada. Una zona on també podem veure una flora i fauna autòctones. És una de les principals singularitats, ja que conserva una bona representació de la fauna típicament mediterrània de les serralades prelitorals.

stats