L'HOSPITALET DE L'INFANT I LA VALL DE LLORS
Camp de Tarragona 29/06/2016

Un patrimoni històric per entendre el present

L’hospital gòtic s’ha museïtzat per millorar l’experiència dels visitants

Ara
3 min
Un patrimoni històric per entendre el present

L'HOSPITALET DE L'INFANTL’hospital de l’infant Pere és el que dóna nom a l’Hospitalet de l’Infant. Com es pot veure a la fotografia, és un notable edifici gòtic, de planta quadrada (54,43 m de costat), centrat per un pati i protegit per muralles d’una alçada mitjana d’11,70 metres i torres al perímetre.

Aquest conjunt només disposa d’una única porta d’accés que obre el pas a la plaça del Pou, que rep aquest nom per la sínia que hi ha al bell mig de l’espai i que antigament servia per subministrar aigua als veïns que hi habitaven.

Actualment es conserven gran part dels murs -fets de paredat de pedra amb morter de calç i sorra i de carreus als angles-, la torre amb els seus merlets -que centra el llenç de mur septentrional- i l’àmbit del pati interior -que ara és la plaça al voltant de la qual s’han fet, des del segle passat, petites cases de caràcter senzill.

També queden alguns arcs apuntats que en reafirmen l’origen gòtic. Se sap que la capella estava situada a l’ala de llevant, un sector ara enderrocat i ocupat per edificis moderns. El conjunt és imponent.

En gran mesura aquesta rellevància s’ha guanyat durant els últims anys, ja que s’han fet molts treballs de millora de les muralles i dels diferents espais de l’hospital. Tot i això, un dels grans projectes de millora per assolir una experiència única en visitar aquest espai s’assolirà aquest estiu, amb l’obertura del nou centre de visitants.

El centre de visitants

Aquest nou equipament cultural obrirà portes el dia 8 de juliol amb l’objectiu de revalorar aquest conjunt monumental fundat l’any 1344 per iniciativa de l’infant Pere i ara declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN).

Disposarà de dues plantes: a la planta baixa hi haurà la recepció i s’hi explicarà el monument en relació amb la plana del coll de Balaguer, un indret estratègic des de temps antics. I a la primera planta s’incidirà en el concepte d’hospital en l’època medieval, vinculat a l’hospitalitat, l’acollida de viatgers, pelegrins, pobres... També es posarà el focus en la fundació de l’hospital del coll de Balaguer, la vida a l’hospital i la seva arquitectura singular.

Per difondre aquests coneixements d’una manera entenedora i amena i alhora provocar emocions i divertir els visitants es faran servir elements de comunicació audiovisual i interactiva, com ara recursos audiovisuals, reconstruccions històriques, restitucions virtuals, realitats augmentades... Les visites es podran dur a terme de dimarts a diumenge.

El mapatge fundacional

A més, a la façana de l’hospital s’hi tornarà a projectar l’espectacle audiovisual (mapatge) amb efectes de moviment, 3D i efectes sonors i música, que es va estrenar l’any passat. De nou, de dimarts a diumenge i entre les 22.15 i 22.30 h, es podrà gaudir d’aquesta tècnica que permet aconseguir efectes de moviment i acompanyar els efectes visuals amb efectes sonors i música.

A més, es proposarà als espectadors un viatge des de la prehistòria fins a l’actualitat. S’explicarà la història de la zona i de la construcció i remodelació de l’antic hospital. La idea és que l’edifici, amb les seves formes i materials, sigui l’element que transporti els espectadors pel temps. L’objectiu és oferir un espectacle dinàmic, molt visual i creatiu, que sigui modern i alhora fidel a la història, mitjançant el qual s’explica la història de la zona i la construcció i remodelació de l’edifici.

Visites guiades

Val la pena descobrir aquest patrimoni històric a través de les visites guiades que s’ofereixen al llarg de l’estiu per conèixer, de primera mà, espais com el poblat d’Hifrensa, l’hospital de l’infant Pere, les restes de les fortificacions republicanes de la Guerra Civil, la visita al nucli deshabitat de Castelló o el camí de l’oli. Per a més informació, consulteu la web www.culturaalabast.cat

stats