Camp de Tarragona 24/08/2016

De poble abandonat a atractiu turístic

Fa prop de 20 anys que l’Associació Masia de Castelló recupera aquesta població de muntanya

Jeb
3 min
La recuperació del poble ha permès la celebració detot tipus d’activitats.

Vandellòs I / L’hospitalet De L’infantDiuen que les millors idees arriben en els moments més inesperats. El projecte de recuperació de la Masia de Castelló va començar de la manera més innocent, en un sopar entre amics. Un grup de companys amb inquietuds semblants, amants de les excursions i amb ganes de fer coses es van proposar l’objectiu de recuperar un nucli que estava abandonat des de l’any 1948, tot i que la despoblació ja es va iniciar un cop acabada la Guerra Civil.

“Els principis van ser difícils, la runa i la vegetació cobrien tots els edificis, era complicat reconèixer qualsevol indret del poble”, explica Xavi Espelta, president de l’Associació Masia de Castelló i un dels impulsors de la rehabilitació d’aquest poble abandonat que va començar l’any 1997.

Tot i que el poble estava deshabitat, aquells terrenys encara eren propietat de persones que havien marxat de la Masia de Castelló dècades abans. Per aquesta raó, el primer pas va ser constituir una associació sense ànim de lucre i parlar amb els propietaris per explicar el projecte. Des de l’entitat es volia recuperar el poble i, per això, calia reparar les cases. Per aquesta raó van sol·licitar la cessió a favor de l’associació d’aquests habitatges amb la garantia que mai anirien a parar a mans privades i que, com a màxim, el beneficiari final podria ser l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant. “La gran majoria van respondre de manera afirmativa a aquesta proposta, gairebé tothom va acceptar”, recorda Espelta.

Tot i la reacció positiva de la majoria de propietaris, calia implicar més persones per poder afrontar el gran volum de treball que representava recuperar un poble que el 1900 tenia 142 habitants i prop de 30 habitatges. Per aquest motiu, l’any 1998 es va organitzar un pessebre vivent a la Masia de Castelló. “Va ser una de les primeres idees que van sorgir i que ens va servir per engrescar més gent i disposar de més recursos per a la restauració. Implicar més persones en aquest projecte ha sigut la clau”, destaca Xavi Espelta. Per exemple, aquest any fins a 350 persones han col·laborat en l’organització del Pessebre dels Estels, que ha estat visitat per 6.500 persones en només quatre dies. Aquesta va ser la punta de llança d’una sèrie d’activitats que, com la Rústic Festa o la Nit Lírica -entre d’altres-, s’organitzen cada any a la Masia de Castelló.L’Associació, que té una junta de deu persones i compta amb 130 socis, no es planteja un destí final per al poble un cop estigui del tot restaurat. “A mesura que recuperem espais ens anem plantejant nous objectius. L’any passat vam enllestir un refugi on es pot fer nit. Ara el nou repte és refer Cal Santo”. Aquest és un edifici de tres plantes de 200 metres quadrats cada una. La voluntat és mantenir la planta baixa tal com està, ja que reflecteix molt bé la disposició d’un habitatge rural. “Un cop enllestim els treballs, pot ser un bon espai d’interpretació de la vida rural”, explica Xavi Espelta.

Reclam turístic

Tota aquesta feina de recuperació etnogràfica i històrica (aquest any s’hi ha descobert una torre medieval del segle XIV) està generant que la Masia de Castelló esdevingui un atractiu més del municipi. “És un reclam turístic del dia a dia, la gent puja a conèixer el poble. Fa uns dies va venir un grup de persones per veure la pluja d’estels”, indica el president de l’associació.

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant comparteix aquesta visió. “Fa temps que des de l’àmbit promocional estem potenciant la visita a la Masia de Castelló, més enllà d’esdeveniments tan multitudinaris com el pessebre, perquè és un indret que desperta l’interès de molta gent”, explica la regidora de Turisme, Elídia López.

stats