CARTES I MISSATGES
Opinió Cartes 02/05/2016

Cartes a la Directora 02/05/2016

3 min

El sistema universitari

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Escric aquestes línies en resposta al discurs que va fer el secretari d’estat d’Educació, Formació Professional i Universitats, Marcial Marín, en l’entrega dels Premios Nacionales de final de carrera universitària, dimecres passat, amb l’absència significativa del ministre i de la premsa.

El senyor Marín va lloar la creació de parcs científics i tecnològics, el vincle entre universitats i empreses i la competitivitat com a elements indicadors de la suposada bona salut del sistema universitari espanyol. Però jo em pregunto: on són les arts, les ciències socials i les humanitats en aquesta visió de la societat? No deu ser que ens va tan malament perquè s’afavoreix la competitivitat ferotge en comptes d’admetre que som interdependents i que totes les feines són importants i dignes, des de conductors de metro fins a professors i cambrers de pis en hotels?

Com a guanyadora d’un primer Premio Nacional, no em vaig sentir gens interpel·lada per aquest discurs. Tampoc em serveix que el secretari assumís certa responsabilitat per elements del sistema universitari que no funcionen. Canviï’ls, és la seva feina garantir l’accés de tothom a una educació pública de qualitat.

SÍLVIA JUVENTENY BERDÚN, BARCELONA

Gràcies per lluitar pels catalans

Aprofito aquest espai d’opinió que ofereix el diari a tots els lectors per fer palès el meu agraïment a totes les persones que han lluitat i lluiten pel benestar i la llibertat de tots els catalans. Aquestes persones s’han esforçat i han patit les conseqüències de la seva valenta actitud. Jo crec necessari agrair-los públicament tot el que han aconseguit per al nostre país, i en circumstàncies ben difícils.

Vull destacar especialment l’esforç de tota una vida dedicada a la nostra pàtria del president Jordi Pujol. Com tots els humans, deu haver comès errors, que els seus adversaris han amplificat, fins a l’extrem que ha quedat en l’ambient la sospita que ha sigut un polític corrupte.

Jo vull defensar la seva honorabilitat, de la qual estic fermament convençut, i és un acte de justícia reconèixer-ho. Gràcies, president Pujol.

PERE DOTRAS SERRABELLA, CANET DE MAR

Arts Libris

Un any més, i per setena ocasió, s’ha celebrat l’Arts Libris, la Fira Internacional de l’Edició Contemporània. Al final de la Rambla de Barcelona, concretament a l’edifici de l’Arts Santa Mònica, hi havia els expositors que mostraven els llibres d’art. Editorials, artistes, tallers de gravat, escoles d’art, galeries, centres d’art, artistes, publicacions... Cadascú hi exposava tot de llibres molt especials.

Alguns eren exemplars únics, ja que eren llibres d’artista. Amb uns guants que et deixaven per no malmetre aquestes petites joies, podíem anar girant fulls i gaudint de les imatges i la literatura.

També hi ha hagut tallers d’enquadernació i d’estampació. El món que envolta el llibre és molt ampli i està format per molts especialistes per a cada fase de la seva creació. També hi ha hagut espais de discussió i d’intercanvi d’idees, molts de compartits amb el públic que s’hi volia adherir.

És d’agrair que en un món on quasi tot es fa de manera industrial, aplicant-hi la tecnologia, hi hagi persones que encara mantenen els mètodes artesanals a l’hora de fer un llibre. Els que hem fet paper de manera artesanal sabem prou bé que, si després s’utilitza per fer un llibre d’artista, el llibre guanya un valor especial. Els que, a més, hem après a enquadernar llibres també sabem que cada exemplar té llavors un valor únic afegit.

EULÀLIA ISABEL RODRÍGUEZ PITARQUE, TORROELLA DE MONTGRÍ

stats