CARTES I MISSATGES
Opinió Cartes 01/12/2016

Cartes a la Directora 01/12/2016

3 min

Accés desigual a la sanitat

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

El 28 de novembre demano hora per internet al metge de capçalera del CAP de Just Oliveras, a l’Hospitalet de Llobregat. La primera visita disponible és el 19 de gener del 2017. Vaig al CAP en persona i em confirmen que està saturat i no tenen visites disponibles fins al cap de 52 dies. Em diuen que, si no, puc anar a urgències.

¿La solució perquè t’atengui un metge és col·lapsar urgències? Quin sistema sanitari tenim que per rebre atenció primària has d’esperar més de 50 dies?

La mateixa tarda, demanar hora al CAP d’Horta, a Barcelona, significa tenir visita per a l’1 de desembre, tres dies després. Aprecio una discriminació territorial en el sistema sanitari per aquesta desigualtat en l’accés a la sanitat primària. No és una saturació puntual: sempre he d’esperar mínim un mes.

Si els CAP de la ciutat amb més densitat demogràfica d’Europa estan saturats potser necessiten més personal o cal distribuir-los millor en el territori.

MARÍA ISABEL VERGARA BATANÁS

L’HOSPITALET DE LLOBREGAT

El dia del llaç vermell

L’1 de desembre és el Dia Mundial de la Lluita contra la Sida. Encara és necessari trencar l’estigma que pateix el col·lectiu VIH+. Paraules despectives com sidós encara es poden sentir avui, fins i tot als hospitals.

Primer de tot voldria aclarir que VIH i sida no són el mateix. Una persona s’infecta amb el VIH, no amb la sida. Molta gent utilitza el terme sida indistintament i és del tot incorrecte. El VIH és el virus de la immunodeficiència humana, que ataca el sistema immunitari. En canvi la sida, la síndrome de la immunodeficiència adquirida, és la malaltia causada pel VIH, que pot arribar a no declarar-se mai.

Ser portador del VIH no és una condemna a mort. Existeix tractament per reduir la càrrega viral a nivells mínims i poder fer una vida totalment normal. El VIH es transmet a través de fluids sexuals, contacte directe sang-sang i de mares a fills. La saliva, els mosquits o un esternut no transmeten el VIH. Una abraçada o un petó tampoc.

Només m’agradaria afegir que recordeu utilitzar protecció per prevenir malalties de transmissió sexual. I avui poseu-vos un llacet vermell. Feliç dia!

MARC ALBIOL I PERARNAU

BARCELONA

Els perills de

la bombolla del lloguer

En aquests moments la societat civil, les administracions i el sector immobiliari haurien de promoure més lloguer social i, sobretot, frenar aquesta nova bombolla del lloguer perquè no s’estengui a més capitals de comarca i municipis importants de Catalunya.

És molt necessari anar cap a un model més proper als del centre i el nord d’Europa, en què la propietat i el lloguer estan equilibrats i l’administració vigila que no es descontroli el preu de l’habitatge -un bé de primera necessitat, com el menjar, la sanitat, l’ensenyament o el transport públic- per evitar mals majors.

JOSEP M. LOSTE

PORTBOU

Li ha tocat la grossa

L’anunci de la grossa de Nadal d’aquest any ens ha portat a reflexionar (el lema és “Que no se t’escapi”, i la cançó dels anuncis repeteix insistentment “Ja ha comprat la grossa”).

És cert que molta gent compra un número de loteria per assegurar-se que si toca al seu voltant a ells també els tocarà. La por que els altres guanyin i ells no, l’enveja i la ràbia que ens imaginem que ens perseguiria si arribés a passar ens porta a actuar. Perquè ja se sap que és molt difícil que et toqui la loteria, però i si...

I si al veí, aquell que li tinc tanta mania, li toca? Val més assegurar-se’n i comprar-ne per si de cas.

MARIONA GALÍ PONT

SANT GREGORI

stats