CARTES I MISSATGES
Opinió Cartes 11/12/2016

Cartes a la Directora 11/12/2016

3 min

L’IVA dels llibres i la premsa digitals

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Ara el govern espanyol diu que abaixarà l’IVA dels llibres i la premsa digitals, actualment al 21%, i l’equipararà al ja reduït al 4% que tenen les versions impreses. Cal aplaudir iniciatives com aquesta, que fomenten la lectura i impulsen el consum de cultura, perquè sigui més habitual en la societat en conjunt.

Però voldria afegir que amb això no n’hi ha prou. El teatre o el cinema, per exemple, són oblidats i poden ser considerats un caprici per molts que no se’ls poden permetre tant com voldrien. I una cosa encara molt més greu és que les produccions independents, la creativitat i les noves iniciatives culturals queden, moltes vegades, ofegades abans de veure la llum, justament per aquest IVA massa alt i per un reconeixement massa baix.

És el que ens passa quan es troba normal que qui dictamini si és lògic o no abaixar l’IVA cultural sigui el ministre d’Economia.

FOIX CORAL

TORRELLES DE FOIX

Tradicions catalanes

No hi ha cap dubte que les influències d’altres països s’han assentat al nostre país de manera inqüestionable: Halloween, el Pare Noel, el Black Friday o Sant Valentí.

Les fronteres s’han desdibuixat i aquestes influències s’han adoptat aquí, s’han adaptat i ja hi són per quedar-s’hi. Són tradicions internacionals que de vegades fins i tot arriben a eclipsar o substituir les nostres.

Però l’altre dia llegia que el nostre estimat tió de Nadal també ha creuat les fronteres catalanes per arribar a un programa televisiu als Estats Units. M’agrada pensar que al cap i a la fi les nostres celebracions són nostres però, com altres tradicions, també tenen el potencial i la màgia per assentar-se en altres països fora de les nostres fronteres.

MARINA NADAL MENAC

BARCELONA

‘Picasso romànic’

Aquest és el títol de l’agosarada exposició que es pot visitar aquests dies al MNAC. I dic agosarada perquè veritablement ho és. Des del començament del recorregut et trobes immers en un penetrant diàleg (o enfrontament, depèn de com es vulgui veure) que et fa entendre d’una manera sorprenentment senzilla l’obra de Picasso, i ofereix una lectura intensa i passional del Romànic.

I tot això amb un mecanisme tan clar com és barrejar en una mateixa sala les dues produccions artístiques. Es tracta d’una proposta provocadora i intel·ligent, capaç de construir noves visions sobre un patrimoni que sovint es presenta sota un tractament merament arqueològic.

ELENA TRIUS BÉJAR

BARCELONA

Elogi dels voluntaris

El dia 5 de desembre es va celebrar el Dia Internacional del Voluntariat. Un món desconegut per a molta gent, també per a mi mateixa fins fa pocs anys.

De voluntaris n’hi ha de totes les edats, homes i dones, nois i noies. Hi ha joves que acompanyen gent gran que viu en residències. Hi ha persones que col·laboren amb Càritas, fent classes o subministrant queviures a gent que ho passa malament. D’altres fan una estona de companyia a persones que viuen soles, o donen el menjar a malalts dels hospitals que, per diferents motius, estan sols o tenen una família que no se’n pot ocupar. És un munt de gent que de manera desinteressada dóna el seu temps i el seu esforç.

Quan parlem del món actual, tan deshumanitzat i en ocasions ple de maldat, pensem que enmig d’aquest panorama hi ha els voluntaris, que contribueixen a fer que la nostra societat sigui una mica millor.

ISABEL ÁLVAREZ OCTAVIO DE TOLEDO

BANYOLES

Festius polèmics

¿Algú em pot explicar per què un seguit de polítics diuen que “no tenen res a celebrar el 6 de desembre”? És una festa laboral en record de l’aprovació en referèndum de la Constitució espanyola del 1978, que ens va permetre anul·lar les lleis de la dictadura franquista. I encara més: no els he sentit dir res respecte del 8 de desembre, i en aquest cas sí que han fet festa, celebrant la Immaculada Concepció de la Mare de Déu. ¿Tan creients són tots o ens estan prenent el pèl?

Crec que sí que tenim alguna cosa a celebrar el 6 de desembre, i no només els que als anys 70 ens enfrontàvem a la dictadura i amb l’aprovació d’aquesta Constitució vam deixar d’estar perseguits. La majoria vam votar-la per poder obrir, amb les seves llums i ombres, una important etapa de transformació del país. Això no vol dir que no pensi que avui s’ha esgotat aquesta etapa i n’hem d’obrir una altra, però tinc molt més a celebrar el 6 que no pas el 8 de desembre.

XAVIER RIU SALA

BARCELONA

stats