CARTES I MISSATGES
Opinió Cartes 21/06/2017

Cartes a la Directora 21/06/2017

3 min

La salut mental no és un circ dels horrors

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

“Soc una mica bipolar, em venen ganes de matar”; “Hi ha molts bojos sense control”... Aquestes frases es poden sentir a l’espectacle Circo de los Horrores. Manicomio que tindrà lloc aquests dies al Port Vell de Barcelona.

Des d’Obertament -aliança catalana de lluita contra l’estigma per raons de salut mental- volem fer palès el nostre rebuig a l’espectacle perquè ens mostra com a éssers perillosos i marginals que han d’estar tancats i aïllats de la resta de la societat.

Cal recordar que una de cada quatre persones tenim o tindrem un problema de salut mental al llarg de la nostra vida. Tots convivim amb persones que estan passant per aquesta situació; si no coneixem ningú és perquè els prejudicis i estereotips, que alimenten espectacles com Manicomio, fan que les persones se n’amaguin per por a la reacció dels altres.

Des de les entitats vinculades a la salut mental a Catalunya ens preguntem per què es pot instal·lar un circ a Barcelona que fa servir els problemes de salut com a oci i escarni. Seria inimaginable que això es fes amb cap altre col·lectiu vulnerable.

Per aquest motiu demanem a la societat i a les administracions públiques que reflexionin perquè, entre tots, fem que cap més Manicomio tingui cabuda als nostres municipis.

JOSEP ANTON LLURBA

PRESIDENT D’OBERTAMENT

Personal a les meses electorals

Durant tota la meva vida política, en tots els processos electorals que he viscut, que són molts, la manera de seleccionar el personal per a les meses de votació -el president i també els vocals- s’iniciava per sorteig entre la ciutadania amb dret a votar, d’acord amb el cens electoral.

El procés era molt senzill: en el plenari de cada entitat una mà innocent triava un nom a l’atzar i, a partir d’aquest nom, saltant de vint en vint en el llistat electoral, eren nomenades successivament les persones que havien d’ocupar un lloc en les meses electorals, que eren citades en temps i forma per tal de fer-ho.

La nova formulació de “voluntariat”, esmentada ara pel nostre Govern, omple de dubtes el meu tradicional, i possiblement antiquat, sistema de selecció de les persones que han d’integrar les meses.

JAUME V. MUNTADAS

SANT ADRIÀ DE BESÓS

Macron i la Bèlgica del Sud

Últimament el flamant i modern nou president francès, Emmanuel Macron, s’ha posicionat a favor del govern espanyol en relació amb el contenciós català. Pot semblar normal, però l’estat francès, tot i que de moment no ho diu, podria estar molt més interessat en la sobirania de Catalunya dintre de la interdependència europea si Catalunya exercís la funció d’una mena de Bèlgica del Sud.

Lògicament, caldrà fer molta pedagogia per explicar que la proposta d’una Catalunya independent dins d’Europa és una idea molt bona i molt positiva no només per a França, sinó també per a Alemanya i per al conjunt d’Europa. Es tracta d’un projecte geoestratègic de renovació de l’europeisme i de respecte per la democràcia, al progrés social i al dret a l’autodeterminació dels pobles.

JOSEP M. LOSTE

PORTBOU

No tanquem els ulls

La calor asfixiant que estem patint aquests dies ens pot semblar molesta, però ens ho hauríem de prendre com un avís que no estem fent les coses bé. Per molt que Trump i altres dirigents ho vulguin negar, tenim un problema, i és molt preocupant.

MARIA GONZÁLEZ

BADALONA

stats