Ara Castells 06/05/2017

"Quan s'emet el programa es veu la cara de satisfacció de la canalla"

Els Castellers de Berga milloren la cohesió dels més menuts de la colla mentre amplien el seu coneixement sobre el món casteller gràcies al projecte BdeBlau

Carol Martín
3 min
La canalla dels Castellers de Berga enregistrant el seu programa mentre els Margeners de Guissona alcen el seu castell

BarcelonaNo es diuen Elisabet Carnicé ni Raquel Sans, no treballen per cap televisió real i el seu micròfon és d''attrezzo', però gràcies al projecte BdeBlau aprenen a fer periodisme mentre s'ho passen bé. La canalla dels Castellers de Berga es mouen amb comoditat per les places castelleres amb una càmera a les mans. "El projecte consisteix a fer un programa de televisió d'uns 3 minuts" en el qual resumeixen l'última diada de la colla però també "curiositats de colles" amb les quals actuen o estrenes de nous castellers.

Oriol Segura Ambrós, un dels monitors de la canalla dels castellers de Berga que s'encarrega del projecte BdeBlau, afirma que la idea sorgeix perquè l'anterior equip de canalla de la formació berguedana "tenia un diari on escrivien sobre cada actuació explicant-la des del seu punt de vista, explicant-ne curiositats o simplement enganxant-hi alguna foto". Aquesta idea els va agradar molt i per això van apostar per fer un pas endavant "aprofitant que tenim local nou, i com que és un cine, vam proposar a la canalla crear un programa de televisió".

El en projecte 'BdeBlau' hi participa tota la canalla dels Castellers de Berga

El projecte va comptar amb la participació dels més menuts en tots els aspectes, des de la tria del nom i el logotip actuals fins al disseny d'un eslògan. "De moment el muntatge el fem els membres de l'equip de canalla, però no descartem que, més endavant, el pugui fer també la canalla", afirma Segura. Cada divendres, a l'assaig previ a la següent actuació, el programa es projecta en públic per a tota la colla si bé, de moment, han decidit no publicar els vídeos. "Potser més endavant els penjarem a les xarxes, però això ja seria quan haguéssim pogut millorar el so de les entrevistes, per exemple", comenta el monitor dels Castellers de Berga mentre recorda que la seva colla és una colla petita i que disposa de recursos limitats. El programa s'enregistra amb telèfons mòbils i el micròfon, i tot i estar molt ben aconseguit, només serveix per ambientar la imatge de les entrevistes. "La majoria de castellers es pensen que el micròfon és de veritat, i se l'acosten a la boca i parlen molt fluix", expliquen els més menuts.

En declaracions a l'ARA, la canalla de la colla de la camisa blava destaca que "gràcies al projecte ens hem convertit en miniperiodistes. A part d'aprendre funcions bàsiques com redactar notícies, gravar bé o a parlar davant d'una càmera, hem après a treballar en grup, repartir-nos les tasques i organitzar-nos". L'experiència fomenta el treball en equip però també el coneixement de l'entorn casteller. "Tot i que ens repartim en grups per gravar cada programa, sempre hi acabem col·laborant tots", expliquen els petits reporters, que afegeixen que "gràcies al programa descobrim més coses sobre els castells, aprenem dades d'altres colles i ens interessem per les estrenes de la nostra".

Fins ara, l'experiència per a la colla està sent immillorable: "És un projecte que cohesiona molt els nens i fa que tot el grup de canalla, des dels més petits fins als més grans, s'impliquin i treballin, sota la 'pressió' d'una setmana, per tenir el programa a punt cada divendres", comenta Oriol Segura, que afirma orgullós que "quan s'emet el programa davant de tota la colla, amb la pantalla de cine del local, es veu la cara de satisfacció de la canalla i les ganes que tenen de millorar i continuar endavant".

stats