Ara Castells 08/05/2016

El fet casteller es mostra decidit a millorar la seguretat a la pinya

Els Castellers de Sants provaran un nou sistema de tancar la base dels castells amb folre per protegir el cap i les cervicals dels seus components

Efren Garcia
3 min
A partir d'ara les pinyes folrades dels Castellers de Sants també tindran la imatge característica dels braços en renglera

BarcelonaEls Castellers de Sants podrien provar diumenge per primer cop a plaça un nou sistema de col·locació dels membres que formen la pinya dels castells amb folre. La proposta, que va ser presentada el passat 9 d'abril a la Jornada de Prevenció de Lesions en el món casteller, ha estat ideada per protegir millor els castellers de la base de les estructures folrades i combina la formula clàssica al nucli amb el sistema que es fa servir en construccions sense folre al perímetre.

Pere Camprovin, cap de pinyes dels Castellers de Sants explica com “el tema va sorgir a la jornada de prevenció de lesions que es va organitzar a Barcelona el 2014, en la qual es va posar a debat si era possible protegir millor les persones que formen la soca dels castells folrats”. Actualment aquests castellers son els encarregats de generar pressió cap al nucli del castell. Es col·loquen a la pinya amb els braços avall i empenyent amb el seu pit el casteller que tenen davant. Aquesta posició fa que els seus caps i cervicals quedin desprotegits en cas de caiguda.

“En aquell moment ja havíem tingut una lesió greu d'un membre de la nostra colla que estava en una soca [algunes colles fan servir aquest terme per referir-se a la pinya de les construccions que porten folre] d'un castell de nou, quan li va caure una persona de tronc directament al cap, a partir d'aquí ens va començar a pujar la mosca al nas” explica Camprovin “vam fer alguna prova tímida i el setembre de l'any passat vam tornar a tenir un altre accident greu amb una altra persona que estava en una posició similar a la pinya”. En aquell moment els Castellers de Sants van decidir que havien de fer alguna cosa per intentar millorar la seguretat dels castellers que ocupen aquestes posicions. “Vam tenir tan mala sort que al quatre de nou que va caure a la nostra diada a l'octubre ens va tornar a passar el mateix. Aquí ja sí que vam decidir que això no podia ser i que com a Castellers de Sants havíem d'intentar fer qualsevol cosa que estigués a les nostres mans”, “per poc que fos possible volíem millorar la seguretat d'aquesta gent perquè les lesions cervicals son el taló d'Aquil·les del món casteller avui en dia”.

Els ‘Borinots’ van començar a fer proves el mes de novembre de l'any 2015 i aquesta temporada han decidit fer totes les proves de dos de vuit amb folre amb aquest sistema. “Ara portem dos mesos fent-ho així” explica el seu cap de pinyes “de moment als assajos veiem que va prou bé. No hem trobat grans problemes a nivell de la pressió que arriba al centre del castell”. El següent pas serà dur la prova a plaça. Si els assajos han anat prou bé, els Castellers de Sants intentaran en la diada del seu vint-i-tresè aniversari el primer dos de vuit amb folre de l'any i ja ho faran amb aquest nou sistema.

“Hem intentat muntar el sistema de manera que sigui natural posar-se a una soca d'aquest tipus”. Els cordons centrals del castell es col·loquen de la manera tradicional, amb els braços avall, alliberant el màxim espai a les seves espatlles perquè el folre pugui treballar còmode. Els cordons exteriors de la pinya treballaran amb els braços amunt. “L'únic que hauran de fer els castellers d'altres colles que ens vinguin a ajudar és posar-se en una soca com si es posessin en una pinya perquè la configuració quedarà de la mateixa manera”.

El punt crític del castell serà justament la unió entre uns cordons i els altres, que la faran uns castellers que treballaran amb els braços amunt però arronsats, tal i com es pot veure al vídeo que BTV Castells va enregistrar a l'assaig dels de la camisa grisa. Els Castellers de Sants consideren que el dos de vuit es pot fer sense problemes amb aquest sistema però encara no l'han provat en construccions superiors. De l'èxit del primer dos de vuit amb folre de l'any pot dependre l'adopció d'aquesta nova posició, que la colla ha batejat amb el nom de ‘soca a l'antiga’ ja que recorda els primers castells folrats del segle XX realitzats per la Colla Vella dels Xiquets de Valls i els Nens del Vendrell.

La formació de Sants ja va ser pionera en impulsar l'estudi del casc que avui en dia protegeix tots els components del pom de dalt dels castells com a resposta, també en aquell moment, a les lesions viscudes en el si de la colla. Actualment la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya estudia un nou element de seguretat destinat a protegir les cervicals dels castellers, si bé l'estudi es troba encara en una fase preliminar.

stats