Comarques Gironines 22/01/2016

El Festival Pepe Sales homenatja Bolaño amb cine, motos, boxa i poesia

Josep Pastells
3 min
El Festival Pepe Sales  dedica a Bolaño la 9a edició amb cine, motos, boxa i poesia

Els poemes La nieve cae sobre Gerona i Prosa del otoño en Gerona permeten conjecturar que Roberto Bolaño (Santiago de Xile, 1953 - Barcelona, 2003) considerava Girona, on va viure entre el 1980 i el 1984, com una mena de desert, infern o laberint, com una ciutat hipòcrita i grisa a la qual era preferible no tornar. Anys després, quan ja vivia a Blanes i van començar a considerar-lo un autor original i talentós, un renovador de la literatura llatinoamericana, Guillem Terribas li va demanar que presentés el llibre de contes Llamadas telefónicas a la 22 i es va reconciliar amb la ciutat, que fa quatre anys i mig va dedicar-li un carrer a Domeny. Malgrat això, poc després es va retirar la placa perquè hi deia Bolano i a hores d’ara només en queden els quatre forats.

Potser per arreglar una mica les coses, o potser per coherència amb la seva línia d’homenatges a autors maleïts, el Festival d’Art Independent Pepe Sales dedica la seva novena edició, que s’inaugura avui i s’allargarà fins al 5 de febrer, a l’autor de Los detectives salvajes, 2666 i Putas asesinas, per esmentar només tres de les seves obres més aclamades.

Ionquis del seu torrent narratiu

Bolaño mereix “un homenatge a la seva manera de viure i de veure la vida”, sostenen Lluís Llamas i Consol Ribas, responsables de La Penyora Cultura i organitzadors del festival. “Hi ha ionquis de Bolaño, persones atrapades en la seva obra literària, que se submergeixen en el seu torrent narratiu”, afirma Ribas. Quan va morir -mentre esperava un trasplantament de fetge que mai no va arribar- el poeta xilè Nicanor Parra va dir: “Li devem un fetge a Bolaño”. Li devem molt més, però, i Girona, o almenys els infatigables Llamas i Ribas, vol que tingui el reconeixement popular que mai va rebre en vida. “ Tener el valor, sabiendo previamente que vas a ser derrotado, y salir a pelear: eso es la literatura ”. És una de les frases més recordades de Roberto Bolaño, un autor que vivia austerament, bolcat en l’escriptura, i concebia la seva obra com un llibre quasi infinit format per poemes, assajos, contes i novel·les.

Motos i boxa

El festival s’iniciarà avui al Centre Cultural La Mercè (20 hores) amb la inauguració de l’exposició d’arts plàstiques El burro, batejada igual que el poema que Bolaño va dedicar a la moto robada amb què passejava per Mèxic. A més d’aquesta mostra col·lectiva, hi haurà una performance a partir del poema Los perros románticos. La moto també protagonitzarà l’activitat programada per demà a partir de les 19.30 h al Barri Vell de Girona: Moto i poesia, a càrrec dels Dimonis de Santa Eugènia. Els motards recitaran poemes de l’autor xilè, qui sap si aquest fragment d’ El burro : “ Un valor innombrable e inútil, bien cierto, / pero reencontrado en los márgenes / del sueño más remoto, / en las particiones del sueño final, / en la senda confusa y magnética / de los burros y de los poetas”.

El festival es completa amb la projecció del documental Roberto Bolaño: El último maldito al Truffaut (diumenge, 21.30 h); amb una conferència a La Mercè (dilluns 25, 19.30 h) de Pablo Ley Francelli, autor de l’adaptació teatral de 2666, i amb l’actuació, també a La Mercè (dimarts, 20.30 h), de mig centenar d’artistes de diverses disciplines que interpretaran l’obra i el temps de Bolaño, amb exhibició de boxa inclosa. Diumenge (20 h) el Truffaut acollirà la projecció de 13 curtmetratges basats en l’univers de Bolaño.

stats