Comarques Gironines 20/01/2014

El Festival Pepe Sales homenatja Juan Eduardo Cirlot, el poeta secret

La setena edició d'aquest esdeveniment, organitzat per l'associació La Penyora Cultura, es durà a terme del 23 de gener al 4 de febrer

Josep Pastells
3 min
Foto de família del setè Festival Pepe Sales, abans de la roda de premsa d'aquest migdia / Josep Pastells

GironaJuan Eduardo Cirlot (Barcelona, 1916-1973) hauria rebut amb entusiasme la notícia que el Festival d'Art Pepe Sales, pensat per fomentar i difondre la creació independent, dedicarà la seva setena edició a recuperar i divulgar el seu llegat. Lliure i autosuficient, poc amic dels reconeixements, Cirlot va escriure en certa ocasió (el 5 d'abril del 1970 a La Vanguardia, per ser més precisos) que "ningú no ha parlat de la llibertat amb més profunditat que Nietzsche quan, en relació amb la seva doctrina de l'etern retorn, li diu a l'home que no faci res que no desitgi repetir eternament". Si canviem l'home —entès en sentit genèric— per la parella responsable de La Penyora Cultura, Consol Ribas i Lluís Llamas, conclourem que, si d'ells depengués, el festival que des del 2008 dirigeixen amb grans dosis de passió es repetiria cada hivern fins a la fi dels temps; com un símbol de la independència artística, com una festa de la llibertat amb la qual de ben segur sintonitzaria Cirlot. Al cap i a la fi, el gran objectiu del festival (que després del mateix Pepe Sales ha homenatjat Miquel Bauçà, Pedro Casariego, Lluís Vilà, Santa Teresa de Jesús i Carilda Oliver) és "donar a conéixer fets culturals lliures dels condicionaments estipulats per la indústria i el mercats majoritaris".

Personalitat fascinant

"És una de les personalitats més interessants i amagades de la nostra cultura i de la cultura europea", afirma Consol Ribas. "Un personatge pròxim i dual, autodidacta i obsessionat per les dones imaginàries", afegeix Lluís Llamas. Amic de Buñuel i Dalí, poeta surrealista, músic dodecafònic, crític d'art, teòric i estudiós dels símbols... Sempre amb una certa autosuficiència aristocràtica que l'allunyava dels seus contemporanis, Juan Eduardo Cirlot va mostrar un gran interès per les disciplines hermètiques, l'esoterisme i la màgia, el món ocult del misteri i dels somnis. Amb una desena de poemaris i una dotzena d'assaigs publicats, va formar part d'un corrent minoritari i extravagant de les nostres lletres. També va escriure un llibre d'aforismes: 'Del no mundo'.

'La Dama de Vallcarca' inspira una trentena d'artistes

El centre cultural La Mercè acollirà el dijous 23, a les vuit del vespre, l'acte d'obertura del festival, amb la inauguració d'una mostra d'arts plàstiques que es podrà visitar fins el 4 de febrer i s'inspira en l'irrealisme i l'al·literació de 'La dama de Vallcarca', poema surrealista de Cirlot. Comissariada per Jofre Oliveras, l'exposició compta amb la participació dels artistes seguents: Santi Moix, Pep Admetlla, Narcís Coderch, Roser Oliveras, Pere Bellès, Provi Casals, Toni Agustí, Pep Camps, Montse Costa, Quim Serrano, M. Àngels Feliu, Kiko Yraola, Ivan Morales, Pau Baena, Miguel Fernández, Pia Crozet, Carme Sanglas, Josep Perpinyà, Micheál Wittherosgien, Lluís Vilà, Xano Armenter, Mim Juncà, Pep Aymerich, Jordi Esteban, Andrés Siri, Cristina Lliurat, Joan Reventós, Twin Sisters i el mateix Jofre Oliveras.

Performance i poesia

L'acte d'obertura, articulat a partir d'un poema en què la Dama, a l'altra banda del pont, representa la Mort, comptarà amb perfomance i poesia a càrrec de: Les Estampades, Montse Roig, Berta Escudero, Gemma Palomar, Ariadna Juncosa i Mariona Moya, Guillem Fernàndez, Amparo Parra, Verónica Morales, Telm Artigas, Pul·lulants, Denys Blacker i Corpologia i Pere Botera.

Pel·lícules que van inspirar Cirlot

El cinema Truffaut serà un altre dels escenaris del festival, amb la projecció de pel·lícules que van inspirar l'obra poètica de l'homenatjat. El diumenge 26, a les dotze del migdia, s'iniciarà una sessió matinal amb vermutet i la projecció del documental: 'Cirlot. La mirada de Bronwyn', de Gerard Gil, i del llargmetratge 'Susan Lenox: Her fall and rise', de Robert Z. Leonard. A les nou de la nit s'emetrà el documental: 'Juan Eduardo Cirlot', de Lulu Martorell, i la pel·lícula 'The lord of war', de Franklin J. Schaffner. L'endemà, dilluns 27, onze realitzadors estrenaran al Truffaut, a partir de les vuit del vespre, treballs dedicats al poeta. Es tracta d'Albert Serra, Santi Lapeira, Samuel Sebastian, Paco Cavero, David Ruiz, Eva Berenguer, Ariadna Raventós i Anita Diamond, Xavier Diaz, Belen Fabra i Ester Bertran.

Festa de cloenda

Finalment, el dimarts 28 i al centre cultural La Mercè, se celebrarà la festa de cloenda del festival, presentada per Mariona Ginés i Martí Peraferrer. Abans, a les set de la tarda, la medievalista Victòria Cirlot, filla de l'homenatjat, oferirà la conferència 'Juan Eduardo Cirlot: la vida de un poeta'. A partir de les vuit del vespre, més de cinquanta artistes (la llista completa la podeu trobar al web del festival) d'estils ben diversos oferiran actuacions inspirades en vida i l'obra de Juan Eduardo Cirlot. Dansa, hip-hop, teatre, performances, instal·lacions... Com sempre que mouen els fils Consol Ribas i Lluís Llamas, es tracta d'afavorir "l'intercanvi, la confluència d'idees i la gratuïtat de la cultura".

stats