Comarques Gironines 07/09/2017

Més de 200 avisos a través del DRAGAlert

Una aplicació permet avisar la policia amb un sol botó

M.g.
2 min
Les víctimes de violència de gènere poden avisar la policia a través d’una aplicació per a mòbil i tauleta.

GironaAvisar una patrulla de policia amb només un clic al mòbil o la tauleta. És el que permet l’aplicació DRAGAlert, que la policia municipal de Girona va implantar el 2016 per a les víctimes de violència de gènere que necessitin protecció o que se sentin en perill. El dispositiu incorpora un botó vermell que genera un senyal d’emergència a la central de policia, que pot veure el nom, l’adreça i el telèfon des d’on s’està fent la sol·licitud d’ajuda. A més, com que l’aplicació de mòbil funciona amb geolocalització a través de GPS, els agents poden veure en tot moment la ubicació de la víctima i, si la usuària ho permet, seguir els seus passos. Si la usuària està fora del terme municipal, es posen en contacte amb altres cossos policials perquè li facin arribar l’ajuda.

Balanç primer any

Durant el seu primer any en funcionament, la policia va rebre 264 avisos de dones que estaven en perill a través del DRAGAlert. En funció de cada cas, els agents van activar un protocol o un altre: des de presentar-se al lloc dels fets o fer un acompanyament judicial. “La policia no sempre acaba actuant, però és una eina que dona molta seguretat a les víctimes, que reben atenció immediata si se senten amenaçades”, destaca la regidora de Serveis Socials i Seguretat, Sílvia Paneque, que valora molt positivament el seu funcionament. De fet, l’aplicació és tan útil que, des del març d’aquest any, també la pot utilitzar qualsevol persona que es trobi en situació de risc o vulnerabilitat, sigui o no per violència de gènere. “També pot servir per evitar agressions homòfobes o xenòfobes”, assenyala Paneque.

Per accedir al servei, no és necessari haver interposat una denúncia, sinó que ho determinen els agents a través d’una entrevista amb els sol·licitants, que també han de signar un contracte comprometent-se a fer-ne un bon ús. Un contacte amb la policia que, segons la regidora, també serveix per “detectar possibles situacions problemàtiques o de vulnerabilitat que no estan denunciades”, perquè en molts casos la víctima no s’atreveix a alertar les forces de seguretat si no veu un risc imminent per a la seva seguretat.

La policia de Girona és la primera a utilitzar aquest servei, però altres municipis també s’hi han interessat per incorporar-lo.

stats