Comarques Gironines 28/03/2015

Què diu la primera pàgina

Xavier Bosch inaugura a la Biblioteca Carles Rahola de Girona la mostra "Portades de l'ARA. Quatre anys de periodisme creatiu"

Marta Costa-pau
2 min
Xavier Bosch mostra les portades de l'ARA exposades a Girona

GironaLa portada és la cara d'un diari, és on mostra la seva manera d'entendre el món, on reflecteix la mirada pròpia sobre l'actualitat. Des del seu naixement, el 28 de novembre de 2010, el diari ARA ha mostrat, a través de les seves portades, que és un mitjà obert, innovador, arriscat, crític, i que respecta el passat i mira el futur amb optimisme. Així ho han pogut comprovar els lectors que han seguit la trajectòria de l'ARA des dels seus inicis, i així es reflecteix, de manera condensada, en l'exposició "Portades de l'ARA. Quatre anys de periodisme creatiu", que s'ha inaugurat aquest divendres a la biblioteca Carles Rahola de Girona, amb la presència de Xavier Bosch, escriptor i periodista, i un dels fundadors del diari ARA.

Bosch va confessar que ja de ben petit se sentia fascinat per les portades dels diaris, fins al punt que cada vespre jugava amb el seu germà a endevinar què portarien les portades dels diaris de l'endemà. Bosch, com no podia ser d'altra manera, va acabar essent periodista.

Bosch va explicar que des del seu naixement, l'ARA es va proposar crear unes portades que sumessin creativitat, voluntat artística, imaginació i interpretació. "Vam decidir arriscar", va assegurar Bosch, que va recordar que el diari ha rebut nombrosos premis pel seu disseny, alguns d'ells per les portades.

Les portades escollides per a l'exposició, que es distribueixen pels diferents espais de la flamant biblioteca Carles Rahola de Girona (la més gran de Catalunya), mostren com el diari, al llarg dels seus primers quatre anys, ha reflectit en la seva primera pàgina, buscant sempre l'originalitat i l'impacte visual, fets històrics com la convocatòria de la consulta sobre el sobiranisme signada pel president de la Generalitat, Artur Mas (una portada neta, sòbria, il·lustrada amb la signatura de Mas). Hi destaca la primera portada de l'ARA, protagonitzada pel desaparegut doctor Moisès Broggi sostenint a la falda la primera catalana d'aquell any 2010, Graciela Noguera. Una imatge que agermanava passat i futur, el d'un país que aspira a la seva plena sobirania, i el d'un diari que naixia amb optimisme. La renúncia del Papa, la confessió de Pujol o l'adéu a les armes anunciat per ETA són altres fets històrics que al llarg d'aquests anys el diari ARA ha destacat a la seva portada de manera imaginativa, amb frases curtes i disseny atrevit. La notícia la tenien tots els diaris i l'endemà tots la posarien a portada. La de l'ARA, l'endemà, no era la que esperava el lector. Sorprenia i impactava, com segueix passant dia rere dia.

L'exposició de portades de l'ARA, que s'ha inaugurat en el marc de les activitats organitzades per la Catosfera, la trobada de la Internet catalana que s'ha celebrat aquesta setmana a Girona, es podrà veure a la biblioteca Carles Rahola fins a mitjans d'abril.

stats