Comarques Gironines 20/10/2017

El Trueta implanta una nova vàlvula cardíaca

La nova tècnica evita que el pacient s'hagi de tornar a sotmetre a una operació a cor obert

Maria Garcia
3 min
L'equip mèdic del Trueta passant visita al primer pacient de Catalunya a qui han implantat la nova vàlvula

GironaNou avenç en cirurgia cardíaca. L'Hospital Josep Trueta de Girona ha implantat, per primera vegada a Catalunya, una nova vàlvula cardíaca biològica que dura més anys i evita que el pacient s'hagi de sotmetre a una nova operació a cor obert, com passava amb les pròtesis que existien fins ara. Es tracta d'una tècnica cirúrgica que serveix per solucionar les valvulopaties aòrtiques i de moment ja s'ha implantat a dos pacients, un de 66 anys i l'altre de 60.

Fins ara, els pacients que pateixen valvulopatia aòrtica només tenien dues possibilitats sobre la taula: les pròtesis mecàniques o les biològiques. Les primeres tenen una durada molt més llarga, però tenen un gran inconvenient: es necessita una medicació anticoagulant que pot generar problemes de sagnat i que obliga el pacient a portar un control de la dieta molt més estricte. En el cas de les biològiques el principal desavantatge és que al cap de 10 o 15 anys s'ha de substituir, fet que suposa que el pacient hagi de tornar a patir una operació a cor obert.

En canvi, amb la nova vàlvula se solucionen tots els inconvenients de les pròtesis utilitzades fins ara. Segons el cap de servei de cirurgia cardíaca, Joan Bustamante, la nova tècnica "augmenta la durabilitat fins als 20 o 25 anys", i en el cas que es necessiti substituir la vàlvula, se'n pot tornar a implantar una de nova per via percutània a través d'un catèter, i per tant, no cal tornar a obrir el pit del pacient, cosa que redueix el risc.

A més, en alguns casos per intervenir el pacient només es necessita una miniestereotomia, és a dir, una obertura del pit molt més petita. Així, en comptes de deixar una cicatriu que va del coll a la panxa, només cal obrir un tram més petit. "La recuperació del pacient és més ràpida, hi ha menys risc i estèticament gairebé no es percep", ha destacat el cirurgià Bernat Romero, que també ha afegit que l'obertura, tot i ser més petita, "permet treballar de manera segura i còmoda".

La vàlvula aòrtica es troba a la sortida del cor i és la que s'obre i es tanca per fer circular la sang per tot el cos. Quan un pacient pateix valvulopatia aòrtica la seva vàlvula no s'obre correctament, i això es converteix en un obstacle per al funcionament òptim del cor.

L'equip de cirurgians del Trueta, format pels doctors Bustamante, Romero i Pablo Álvarez, han instal·lat aquesta nova vàlvula per primera vegada a Catalunya a Enric Taller, un veí de Castell d'Aro de 66 anys a qui van diagnosticar fa mesos una valvulopatia aòrtica. El van intervenir el 2 d'octubre i al cap d'una setmana sortia de l'hospital. "Estic molt bé i molt sorprès de ser el primer a Catalunya" ha afirmat, molt content amb l'atenció rebuda al Trueta.

Taller ha sigut el primer, però el dia 11 d'octubre la nova tècnica també es va utilitzar en un altre pacient de 60 anys, a qui van diagnosticar una valvulopatia aòrtica a causa d'una infecció.

Fins a dia d'avui, aquesta nova tècnica només s'havia utilitzat al Virgen de la Arrixaca de Múrcia i a l'hospital de la Corunya, mentre que a Europa només s'ha fet servir al Regne Unit, Suècia i Suïssa. Ara el Trueta participarà també en un estudi multicèntric en l'àmbit europeu que analitzarà els avantatge d'aquesta nova pròtesi i estudiarà en quins pacients dona millors resultats o és més adient utilitzar-la.

stats