Comarques Gironines 23/04/2014

Vuit dècades a les ones

La Casa de Cultura acull fins al 30 de maig l'exposició '80 anys de Ràdio Girona'

Josep Pastells
2 min
Francina Boris, en una de les primeres emissions de Ràdio Girona

GironaA aquestes altures del segle XXI, amb l'esperança de vida cada cop més alta, si Ràdio Girona fos un ésser humà ni tan sols seria noticiable que hagi arribat als 80 anys. Però és l'emissora degana de les nostres comarques, activa des del 10 de desembre del 1933, i és la suma de moltes persones que han contribuït a transmetre veus i vivències, notícies i emocions. I també és, sens dubte, part essencial de la nostra història, cronista dels canvis de règim –República, guerra, dictadura, democràcia– i protagonista indiscutible d'una evolució social que, des del seu naixement, s'ha pogut seguir a través de les ones. Les vuit dècades de Ràdio Girona, per tant, mereixen ser celebrades amb l'eufòria pròpia dels grans moments; perquè es tracta d'un esdeveniment memorable i, sobretot, per la constatació que més enllà dels canvis d'estudis i mètodes de treball es manté un equip humà i professional de primer ordre.

Revolucions tecnològiques

Tot això es pot percebre amb claredat escoltant dia a dia l'emissora dirigida per Carme Martínez Palomé, però també visitant la mostra inaugurada aquest dimarts al vespre a la sala d'exposicions Domènec Fita de la Casa de Cultura. '80 anys de Ràdio Girona' es divideix en vuit àmbits, representats per un micròfon corresponent a cadascuna de les dècades. A partir d'imatges i sons, la mostra relata l'evolució d'un mitjà que ha sobreviscut a totes les revolucions tecnològiques. Enmig de la sala, un estudi de ràdio real servirà perquè els estudiants de cinquè i sisè de primària puguin fer un tastet de ràdio i enregistrar textos treballats a classe.

Imatges que fan història

No és pas la primera vegada que l'emissora instal·la un estudi a la Casa de Cultura. "Als anys 40, María Jesús Medina feia la 'Ràdio Escolar' des d'aquest edifici", recorda Carme Martínez, la primera dona que dirigeix Ràdio Girona. L'exposició consta de 25 fotografies, moltes en blanc i negre. Tot i que en accedir a la mostra apareixen imatges del 2013, amb Iñaki Gabilondo i l'equip actual, de seguida es reprèn el fil del passat amb les primeres locutores –Francina Boris, Maria Lluïsa Figa– i, cronològicament, es ressegueix el pas del temps amb instantànies que, a més de resumir la vida de la ràdio, ens aproximen a la història de la ciutat i del país. Entrevistes a polítics com Jordi Pujol i Joaquim Nadal, conferències que Carles Rahola llegia pausadament davant dels micròfons, les primeres transmissions esportives de Narcís Planas... Multitud de detalls que val la pena observar i escoltar. Hi sou a temps fins al 30 de maig.

stats