Comarques Gironines 25/01/2014

El clúster gironí Èxit vol impulsar noves línies de negoci entrant al món de les assegurances amb finalitats socials

Felip Puig avala el model creat per nou entitats gironines del tercer sector amb l'objectiu d'afavorir la integració laboral dels discapacitats

Acn
3 min
El conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, durant la reunió amb les entitats gironines que s'han agrupat sota el paraigües del Clúster Èxit / ACN

GironaEl Clúster Èxit, que agrupa nou entitats gironines del tercer sector, vol impulsar noves línies de negoci. Entre els projectes més ambiciosos hi ha l'entrada al món de les assegurances amb finalitats socials. Segons explica la seva presidenta, Núria Martínez, part del que en paguessin els prenedors es destinaria a impulsar la integració sociolaboral de les persones amb discapacitat. Les entitats que integren el Clúster Èxit sumen 1.000 treballadors, facturen 21 MEUR i operen en una quarantena de línies de negoci. El conseller Felip Puig ha avalat el model impulsat des d'aquestes entitats gironines i n'ha destacat "les oportunitats d'inserció laboral" que donen als col·lectius més vulnerables.

L'embrió del Clúster Èxit va néixer el 2008, quan tres entitats gironines del tercer sector van decidir unir esforços: la Fundació Drissa, la Ramon Noguera i Ecosol −l'empresa d'inserció sociolaboral de Càritas−. Aquesta aliança es va convertir en realitat a finals del 2012 i, durant l'any passat, sis entitats més de la demarcació s'hi van sumar. Així es creava el Clúster Èxit, el paraigua que les aixopluga a totes.

A més de les tres inicials, el clúster també l'integren Tresc, Astrid 21, Els Joncs, Mifas, Onyar-la Selva i el Brot −empresa de la Fundació Oscobe−. Totes donen feina a un miler de persones, el 77% de les quals són discapacitades, i moltes, amb una disminució superior al 33%.

Segons explica Martínez, l'objectiu del clúster és clar: "Preservar aquests llocs de treball, afavorir la integració laboral dels discapacitats i impulsar aliances entre les entitats", subratlla.

40 branques d'activitat

Actualment, les nou entitats que aplega el Clúster Èxit facturen globalment 21 MEUR i sumen una quarantena de branques d'activitat. Aquí s'hi inclouen tant les empreses que tenen −de jardineria, pintura, horta o rentat de cotxes− com els serveis socials que ofereixen −residència, centre de dia, acompanyament a la llar, oci i formació.

A més de defensar els interessos del tercer sector, des del grup Èxit també es volen obrir noves línies de negoci. Una de les fórmules passa, com concreta Martínez, per signar convenis amb empreses privades. I entre els projectes que s'estan gestant hi ha el de crear una assegurança de vida amb finalitats socials.

Es batejaria amb el nom de Clúster Èxit i, segons explica la presidenta, part del que en paguessin els prenedors es destinaria a les entitats. "Signaríem un conveni amb una corredoria i nosaltres ens ocuparíem de la tasca comercial; a més, això donaria oportunitat als nostres usuaris de treballar i sentir-se còmodes", indica Martínez.

A part d'aquest projecte, des del Clúster Èxit també volen estendre la seva experiència a altres llocs de Catalunya. "És la primera vegada que entitats que ajuden al discapacitat s'agrupen d'aquesta manera, i pensem que la nostra metodologia és aplicable a altres territoris", concreta la presidenta.

La Generalitat l'avala

Les nou entitats s'han reunit aquesta tarda amb el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig. A banda d'altres qüestions, els representants del Clúster Èxit li han fet saber que entre les seves preocupacions es troba que l'atur entre el col·lectiu de discapacitats pugui augmentar encara més. "Necessitem línies decidides en defensa de la inserció sociolaboral al nostre sector", indica Martínez.

El conseller ha avalat la fórmula del Clúster Èxit. "Ens recorda que hem de ser sensibles i generar amb eficàcia oportunitats per als més vulnerables amb l'objectiu de garantir que tinguin accés a la qualitat de vida", ha dit el titular d'Empresa i Ocupació.

Puig ha recordat que el Govern està fent "molts esforços" per mantenir les aportacions al tercer sector davant la situació actual d'ofec financer. "És evident que, en la mesura que comencem a créixer, aquests són col·lectius que requeriran una atenció prioritària amb el suport pressupostari", ha conclòs.

stats