Comarques Gironines 20/07/2017

La impossibilitat de poder fer les coses completament legals

Una dona retira l’habitació perquè no sap què ha de pagar

J.c. / J.p.
3 min
Marie Gournay ha acabat traient l’habitació que ofertava a Airbnb perquè ningú no li ha sabut dir quins impostos i com ho havia de fer per tenir-ho tot legalitzat.

GironaMalgrat que es demana que l’oferta a Airbnb sigui legal, la manca de col·laboració de les administracions pot complicar-ho molt. És el cas que s’ha trobat Marie Gournay, que viu en una casa amb diverses habitacions i fa uns mesos va decidir llogar-ne una a través d’Airbnb. “Abans que aparegués la plataforma ni m’ho havia plantejat. Després vaig pensar que podria llogar una habitació de manera estable, però al final vaig preferir una cosa rotatòria, que tingués un principi i un final en una o poques nits”, diu Gournay. “No ho feia tant per la qüestió econòmica com per tenir una distracció”, afegeix aquesta francesa que viu en un petit poble a prop de Figueres.

Les dificultats per legalitzar-ho

Acostumada a tenir-ho sempre tot en regla, Gournay va anar a l’Ajuntament per saber què havia de fer llogar una habitació de manera legal. Al consistori van dir-li que ho havia de demanar a la Generalitat i allà li van respondre que no existia una figura legal per llogar només una habitació. Gournay no es va rendir: va llegir els diaris oficials de la Generalitat fins que va trobar un article en el qual encaixava el seu cas. “Vaig anar a l’Ajuntament i li vaig ensenyar al secretari. «Veus? Poble de menys de tants habitants i casa amb més de cent anys». Compleixo tots aquests requisits”. Posteriorment, Gournay va anar a la delegació d’Hisenda a Figueres per saber quins impostos hauria de pagar, i la seva sorpresa és que, fins ara, ningú no li ha sabut dir.

“Ho trobo increïble. Vull pagar els meus impostos perquè ningú no em pugui retreure res i resulta que la mateixa administració no em sap dir quant he de pagar. Després critiquen la gent que no ho fa bé i parlen de l’economia submergida, però ells ajuden que n’hi hagi”, s’exclama. Per si de cas i mentre no pugui resoldre la situació, fa dos mesos que ha retirat l’habitació de l’oferta de la plataforma. “Després de Setmana Santa, vaig anul·lar les reserves que tenia”, afirma. Amb tot, espera que aquesta incertesa s’acabi. “Sé que aquestes pàgines web estan vigilades per l’administració i no vull tenir problemes. Però ja sabem com funciona l’estat espanyol: potser em diuen que m’he de donar d’alta d’autònoms, i això sí que seria insostenible pels ingressos que em podria generar”, diu.

Oferta en creixement

Per fer-se una idea de l’expansió d’Airbnb, que el 2016 va ser utilitzada per 1,6 milions de persones a Catalunya -1,3 milions a Barcelona-, només cal donar una ullada a la seva web. Desplaçar el cursor pel mapa de les comarques gironines permet apreciar la magnitud de l’oferta, tan àmplia que hi ha pocs municipis on no hi hagi cases o pisos llogats per particulars. El Pirineu gironí i la Costa Brava són dues de les zones on la plataforma ha crescut més, però es pot parlar d’una tendència generalitzada. Al mateix mapa, els usuaris poden comparar entre centenars de rètols que concreten el preu de l’estada en cada habitatge. L’oferta abraça des de cases senceres fins a habitacions individuals, i es poden fer cerques a partir del rang de preus. A més d’especificar l’idioma dels amfitrions, si admeten mascotes i si permeten fumar o fer actes, s’aclareix de quins serveis disposa la casa o apartament.

Les raons per ser amfitrió

La Núria, amfitriona d’Airbnb des de fa tres anys, lloga una habitació de casa seva, a Tossa de Mar, per incrementar uns ingressos força precaris, ja que treballa a mitja jornada. “Només m’interessen persones que facin estades curtes”, informa. És un cas diferent al d’en Jaume, que fa set anys, quan va traslladar-se a viure a l’estranger per raons professionals, va mantenir el seu pis de Girona malgrat que només hi anava, com a màxim, tres o quatre cops a l’any. “Ara fa quatre anys, en una conversa amb uns amics, la meva dona i jo ens vam assabentar que Airbnb permetia llogar pisos per temporades i vam decidir apuntar-nos-hi. Fins ara n’estem molt satisfets, i a més estem molt tranquils perquè tots els ingressos que rebem els declarem a Hisenda”, assegura.

No és el cas, però, de molts dels amfitrions d’habitatges oferts per Airbnb, segons denuncia l’Associació Turística d’Apartaments Costa Brava - Pirineu de Girona.

stats