Comarques Gironines 21/10/2016

"Anar vestides de patinadores no és masclista ni sexista"

El circ Raluy Legacy lamenta que l'Ajuntament de Girona vulgui fer retirar un cartell publicitari on apareixen dues acròbates

Josep Pastells
3 min
"Anar vestides de patinadores no és sexista"

Girona"Treballem vestides així com milions de patinadores, per comoditat a l'hora de fer les nostres acrobàcies. Ni masclista ni sexista!". Aquest tuit de Niedziela Raluy, que juntament amb la seva germana Emily apareixia al cartell que vol fer retirar el consistori gironí, resumeix la sorpresa dels responsables del circ Raluy Legacy en assabentar-se d'una "petició insòlita en ple segle XXI".

"Hem comunicat al Circ Raluy que retiri els cartells publicitaris amb contingut sexista que ha penjat a la ciutat per les Fires", va anunciar ahir, també via Twitter, Marta Madrenas, alcaldessa de Girona. L'Ajuntament va rebre queixes sobre el cartell coincidint amb l'inici de la campanya 'No és no. No facis el borinot', dirigida a eradicar les conductes sexistes.

Aquest migdia, però, Madrenas ha matisat que no hi haurà una petició formal, sinó que posarà aquest cas en coneixement de l'Institut Català de la Dona i de l'Observatori de les dones en els mitjans de comunicació. "Val la pena iniciar un debat i una reflexió sobre aquest afer", opina. Segons ella, la discrepància no és provocada pels vestits cenyits, sinó pel fet que es mostra les dues noies "com un producte eròtic que no té res a veure amb l'espectacle que anuncien. El cartell és absolutament sexista perquè perpetua estereotips rebutjables per la societat", afirma.

En la mateixa línia, el plenari del Consell Municipal d’Igualtat de Gènere no veu cap motivació moralista en la mesura i la considera adequada. "El sexisme és present al cartell quan dues patinadores d’un arriscat número de circ, més enllà que ensenyin més o ensenyin menys el seu cos, apareixen com a simples ornaments i el principal reclam és precisament el cos", remarquen. "En el cas que fossin dos patinadors, sortirien exhibint sobretot el seu cos?", es pregunten. Segons el Consell, "en el marc d’aquest sexisme, cosificar el cos d’unes dones per vendre no té les mateixes conseqüències que fer-ho amb homes. Anunciant-ho així, per a un públic familiar, es normalitza que les dones poden ser objectes sexuals per vendre".

El nou espectacle, que es va estrenar al juny i dijous arribarà a Girona, ja l'han vist més de 50.000 persones en nombroses poblacions catalanes. "Mai no ens havíem trobat amb un cas així", lamenten els responsables del circ, que certifiquen que de moment no han rebut cap notificació del consistori. També han dit que només retiraran els cartells si reben una comunicació formal.

Les paraules de l'alcaldessa han estat molt criticades a les xarxes socials.També les desaprova, per exemple, Míriam Pujola, portaveu de Ciutadans a l’Ajuntament. "És una mesura ridícula, afirma."El vestuari de les protagonistes de la il·lustració és el que utilitzen les patinadores i elles mateixes diuen que ho porten de manera lliure i voluntària”.

Al cartell (vegeu-ne la foto), les germanes Raluy van vestides exactament igual que a l'espectacle d'acrobàcia sobre patins, que fins diumenge es podrà presenciar a Cassà de la Selva. El circ oferirà 26 funcions a Girona entre el 27 d'octubre i el 13 de novembre.

Per la seva banda, el Circ Històric Raluy ha puntualitzat que no és el circ que s’instal.larà per Fires a Girona. "Entenem la sorpresa generada a la ciutat i també a l'Ajuntament per un cartell que res té a veure amb la línia estètica dels nostres cartells, fets sempre exclusivament amb referències al món del circ i a la tradició sense usar reclams externs populars o mediàtics", subratllen en una nota. "Volem evitar que la nostra imatge i el prestigi aconseguits durant tants anys d'esforç i fidelitat a una línia de treball dins el món del circ i la cultura es vegi enterbolida o posada en dubte per accions que no tenen a veure amb nosaltres", afegeixen.

stats