PALMA
Balears 19/11/2015

Som Palma romp el vot en l'aprovació dels pressuposts de Cort i obre una primera crisi al tripartit

La regidora Antònia Martín, en nom de la marca de Podem, exigí una votació en la junta de govern i s'abstingué per mostrar la insatisfacció amb els comptes acordats amb el PSIB i MÉS

Lluís Planas
3 min
Els regidors i membres de la coordinadora de Som Palma han oferit una roda de premsa. En el centre, Antònia Martín. SOM PALMA

PalmaSom Palma romp per primera vegada una votació del govern tripartit de l'Ajuntament amb la intenció de mostrar el descontentament amb els pressuposts de l'any 2016 acordats amb el PSIB i MÉS i obre una primera crisi en el si d'un pacte a tres bandes que, fins ara, havia arrancat sense fissures evidents. El desmarcatge es produí aquest dimecres en la mateixa reunió de la junta de govern extraordinària que havia d'aprovar els primers comptes municipals del tripartit. Davant la sorpresa de socialistes i ecosobiranistes, els de Som Palma exigiren que es fes una votació entre tots els membres del govern. La regidora Antònia Martín, responsable de l'àrea de Sanitat i Consum, reclamà en aquest moment que constàs en l'acta que, en nom de la seva formació i segons havia acordat la coordinadora, ella s'abstenia en l'aprovació dels pressuposts per tal de manifestar que el seu grup considerava que "es podria haver fet més" en l'elaboració d'aquests comptes, i els qualificà d'"insuficients". Els altres dos regidors de Som Palma presents a la junta de govern, els tinents de batle Aurora Jhardi i Aligi Molina, votaren a favor.

Malgrat que es tracta d'un desmarcatge que Som Palma vol limitar de moment a un "gest simbòlic", perquè en tot cas garantiren que els seus cinc regidors en el ple de Cort votaran tots junts amb el tripartit per tal d'assegurar l'aprovació definitiva dels pressuposts, la situació ha generat un profund malestar dels socis del PSIB i MÉS. La resta de regidors consideren "deslleial" l'actuació de Som Palma perquè afirmen que les restriccions pressupostàries han afectat per igual totes les àrees, i perquè s'ha romput la sintonia amb la qual funcionava fins ara el tripartit. Les negociacions han estat dures i els comptes s'han presentat tard per això, però socialistes i ecosobiranistes neguen que s'hagin marginat les àrees de Som Palma, com vol donar a entendre aquesta formació, mentre sí que apunten certes dificultats de gestió d'alguns dels seus regidors.

Som Palma va voler fer una roda de premsa per explicar el sentit de la ruptura del vot dins la junta de govern just després de la presentació dels comptes que va fer el batle José Hila (PSIB), a la mateixa sala de premsa de Cort, però les queixes dels socis la va tirar enrere. Finalment, la formació ha fet una valoració dels comptes aquest dijous horabaixa, a la seva seu, amb la presència dels cinc regidors i membres de la coordinadora. Han justificat la ruptura del vot a la junta de govern per "la insuficiència d'aquests pressuposts per dur a terme els profunds canvis socials que necessita la ciutadania de Palma", i que encara que suposen "una primera passa cap a les millores" que necessita la ciutat, "pensam que és necessari anar més enllà a l’hora d'elaborar uns pressuposts de rescat ciutadà".

La marca municipal de Podem considera que aquests primers pressuposts del tripartit de Cort no inclouen prou esforç en determinades àrees socials, mentre que no s'hi han inclòs partides per desenvolupar acords recollits en el pacte de governabilitat, principalment aquells que havia impulsat Som Palma. En el PSIB i MÉS insisteixen en el poc marge pressupostari del qual disposa Cort, amb un increment inferior al que han pogut presentar el Govern i el Consell de Mallorca, i recorden que per això existeix un compromís per anar aplicant mesures de manera progressiva durant tot el mandat. En tot cas, en la roda de premsa, Som Palma ha demanat qüestions concretes, com una auditoria del deute municipal i la seva possible "reestructuració", més "transversalitat" entre les àrees per determinar les inversions, mesures socials "més contundents" i més exigència al Govern a l'hora de reclamar-li inversions.

"No deixam de tenir present", han afegit, malgrat això, "les millores substancials que s'han anat aplicant des de l'inici de la legislatura actual", i manifesten la intenció de Som Palma de mantenir "el compromís de continuar implementant, durant els tres anys vinents, les mesures de rescat ciutadà i continuar fent passes per posar la institució al servei de la ciutadania".

Més control de Podem sobre la seva marca

Socialistes i ecosobiranistes adverteixen també una certa intenció electoralista de Som Palma, en ple procés de reorganització de la direcció i on cada vegada té més control la direcció de Podem, amb vista als comicis per a les generals del 20 de desembre. Des dels cercles de Podem s'ha anat qüestionant l'actuació de Som Palma en els primers mesos de govern a Cort i han apuntat que és necessari "marcar més perfil propi" en l'Executiu integrat amb el PSIB i MÉS, perquè consideren que aquestes dues forces s'atribueixen accions de govern i deixen al marge Som Palma com a impulsora. Aquesta mateixa setmana, el tinent de batle Aligi Molina també es desmarcà de la línia de negociació de Cort amb el Govern sobre la Llei de capitalitat, i comparegué en roda de premsa amb Alberto Jarabo i Laura Camargo per anunciar que el grup parlamentari de Podem presentarà esmenes als pressuposts de l'Executiu per aquesta qüestió.

stats