FUTUR DELS TERRITORIS OCUPATS
Crònica 07/02/2012

Abbas presidirà un govern interí fins a les eleccions palestines

Mahmud Abbas, president de l'Autoritat Palestina, liderarà un govern de transició que prepari les futures eleccions. Ho van acordar ahir Fatah i Hamàs i posen fi a nou mesos d'estancament.

Anna Garcia
2 min
El president palestí, Mahmud Abbas; l'emir qatarià, Hamad bin Khalifa al-Thani, i el líder de Hamàs, Khaled Meixaal, ahir a Doha.

JERUSALEMFa nou mesos, Fatah i Hamàs van signar un acord d'unitat per acabar amb quatre anys de rivalitats, però no va ser fins ahir que les dues faccions palestines van entendre's per formar un govern d'unitat que dugui els territoris palestins a unes eleccions parlamentàries i presidencials. El líder del moviment islamista Hamàs, Khaled Meixaal, i el del nacionalista Fatah, Mahmud Abbas, van signar l'acord ahir a Doha, capital de Qatar. Abbas serà el primer ministre, i alhora el president, d'un govern interí que té com a principal objectiu preparar els comicis, que podrien celebrar-se abans de finals d'any. Segons una llei palestina, tres mesos abans dels comicis s'ha de signar un decret presidencial.

L'alliberament de presos polítics dels dos bàndols, la reconstrucció de Gaza i la reforma de l'Organització per a l'Alliberament de Palestina podrien ser altres punts de l'acord. "Som seriosos, tots dos, per poder curar les ferides, acabar el capítol de la divisió i aconseguir la reconciliació", va dir Meixaal a la televisió Al-Jazira. També va manifestar que és un pas endavant per "resistir a l'enemic", referint-se a Israel. Abbas, de 77 anys, va assegurar que el pla de reconciliació s'aplicaria tan aviat com fos possible.

Abu Mazen, com és conegut popularment Abbas, presideix l'ANP des del 2004, després de la mort de Iàsser Arafat, i el seu període presidencial va acabar el 2009. L'any 2007, després d'un curta guerra civil entre Hamàs i Fatah, Abbas va declarar l'estat d'emergència i va nomenar l'economista Salam Faiad com a primer ministre. Des d'aleshores, Hamàs ha controlat Gaza, i Fatah, Cisjordània. Abbas ara substituirà Faiad, home ben vist per Israel i els Estats Units, però que Hamàs ha anat rebutjant en les reunions que les dues faccions han mantingut els últims nou mesos. Segons el diari israelià Haaretz , tant Faiad com el primer ministre de Gaza, Ismail Haniyeh -de Hamàs-, podrien entrar en aquest govern de transició que aspira a estar format per tecnòcrates.

Israel no afluixa

"Hamàs es una organització terrorista que lluita per destruir Israel i que té el suport de l'Iran. He dit moltes vegades que l'ANP ha de triar entre una aliança amb Hamàs o la pau amb Israel. Hamàs i la pau no van junts", va manifestar ahir el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, que acaba de guanyar les primàries del seu partit, el Likud. Dirigint-se directament a Abu Mazen li va dir: "Tu no pots subjectar el bastó pels dos extrems".

La pressió exercida pel nou govern egipci després de la caiguda de Mubàrak -amb qui Israel tenia bona relació-, la revolta a Síria -que ha provocat la sortida de Meixaal de Damasc, on hi havia la caserna general de Hamàs- i l'evidència, segons Fatah, de no poder negociar amb Israel perquè no atura la construcció dels assentaments han posat pressió a les dues parts i han aplanat el camí cap a Doha. Els esforços d'Amman i el Quartet al gener perquè israelians i palestins tornessin a la taula de negociacions van acabar, un cop més, sense resultats.

stats