Crònica 24/09/2011

Abbas es reforça i Obama perd crèdit en el món àrab

El debat a l'ONU té un guanyador i un perdedor: Abbas s'ha legitimat davant del seu poble i l'aurèola d'Obama al món àrab s'ha fos. I si res no canvia sobre el terreny, s'obre el camí d'una nova Intifada.

Cristina Mas
2 min
Abbas es reforça i Obama perd crèdit en el món àrab

Barcelona.En plena Primavera Àrab -que el president palestí Mahmud Abbas reclamava ahir per al seu poble-, les conseqüències del debat sobre l'Estat palestí a l'ONU són difícils de preveure. Els experts consultats per l'ARA coincideixen a assenyalar que la Intifada diplomàtica d'Abbas li ha permès recuperar terreny dins dels territoris ocupats, on governa amb un mandat caducat des del 2009, està qüestionat per Hamàs i no pot oferir resultats en el procés negociador. Una altra cosa és que aquesta legitimitat duri, en la mesura que depèn del fet que la petició no caigui en sac foradat i que, efectivament, alguna cosa canviï en la vida diària dels palestins.

"El desembre Al-Jazira va filtrar uns documents secrets que demostraven que els negociadors palestins havien fet concessions inimaginables davant el govern d'Olmert: això va augmentar la desconfiança en Abbas", recorda Lourdes Vidal, investigadora del món àrab de l'Institut Europeu de la Meditèrrània. "Amb aquest gest guanya temps de cara a les eleccions que ha promès per a l'any vinent. Té una oportunitat per recuperar el carisma i desfer-se de la desprestigiada imatge de titella en les negociacions, adoptant una posició de força davant del món", subratlla Vidal.

L'altra cara de la moneda és Barak Obama. El president nord-americà, que el 2009 s'havia adreçat a les masses àrabs des del Caire anunciant que s'havia acabat l'era de les invasions i que s'havia guanyat simpaties situant-se al costat de les revoltes, ara apareix com tot els seus predecessors, amenaçant de fer servir per enèsima vegada el veto per parar els peus als palestins. "Anant a l'ONU Abbas ha posat en evidència els Estats Units i bona part d'Europa, i tots els discursos que han adreçat fins ara al món àrab han quedat invalidats", apunta Eduard Soler, expert en món àrab del CIDOB. El president francès, Nicolas Sarkozy, no s'escapa de la reflexió de Soler: "França va passar de ser el millor amic de Ben Ali a abanderar la democràcia a Líbia, però en què queda tot això, segons l'opinió pública àrab, si ara no dóna suport a l'Estat palestí?"

La clau: el carrer

Ferran Izquierdo, professor de Relacions Internacionals de la Universitat Autònoma, apunta que "Abbas està intentant canviar les coses però vol evitar una nova Intifada". "Tard o d'hora els carrers de palestina esclataran. Ningú no sap quan, però tampoc ho sabíem a Tunísia ni a Egipte", reconeix: "Si l'estratègia diplomàtica torna a quedar en no-res, no es pot descartar que això sigui l'espurna".

stats