EL CONFLICTE BASC
Crònica 25/04/2011

Aberri Eguna per la fi de la llei de partits

Els partits nacionalistes bascos van celebrar ahir un Aberri Eguna (Dia de la Pàtria) plujós i marcat per l'alto el foc d'ETA, la proximitat dels comicis locals i forals del 22 de maig i la irrupció de la coalició Bildu.

Daniel Gómez
2 min
Aberri Eguna per la fi de la llei de partits

Bilbao.Com ja és habitual en els últims anys, els abertzales van celebrar aquesta diada cadascú per la seva banda, sense acte unitari però amb uns denominadors comuns en la majoria dels discursos que s'hi van pronunciar: la defensa d'una nació basca independent o amb el dret d'autodeterminació reconegut i el rebuig a les il·legalitzacions de partits impulsades pel PP i el PSOE. El treball en comú entre abertzales no és possible ara mateix, explica el vicecoordinador d'Aralar, Jon Abril: "Encara ens falta una cultura política que no exclogui els que tinguin plantejaments diferents". El PNB era a Bilbao, Aralar a Baigorri (Euskadi nord) i Independentistak -amb Bildu- a Gernika.

El president del PNB, Iñigo Urkullu, va proclamar que la violència d'ETA és "el passat", com també ho és el pacte de governabilitat que mantenen a Euskadi socialistes i populars. En to electoral, el líder penebista va assegurar que "després de dos anys, el PSE i el PP estan perdent suport i poder" i que "per aquesta raó estan fent tot el possible per il·legalitzar" opcions polítiques que podrien restar vots al PNB. Urkullu, en tot cas, també es va felicitar pel gir de Batasuna cap a les víes pacífiques i democràtiques, i va advertir que, si es tracta d'un engany, "la societat basca passarà per sobre de l'esquerra abertzale".

Segurs de participar en el 22-M

Les formacions integrades en Bildu -Eusko Alkartasuna, l'esquerra abertzale i Alternatiba- van aplegar milers de persones a Gernika. Pello Urizar, secretari general d'EA, va rebutjar la investigació oberta per la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat sobre les candidatures de la coalició abertzale i es va mostrar segur que Bildu podrà concórrer a les urnes el 22 de maig. Malgrat la contundència dels informes policials per lligar ETA i les noves estructures de la marca electoral abertzale, aquesta vegada l'anomenada contaminació de llistes seria gairebé nul·la. Tot i aquest protagonisme creixent dels partits, ETA es va acabar fent present en la commemoració patriòtica amb un comunicat que vaticina "una nova era" dins d'un camí "llarg, difícil i dur".

stats