INFRAESTRUCTURES
Crònica 28/03/2012

Abertis proposa pagar per ús en totes les autovies

T.g.
2 min
El president d'Abertis, Salvador Alemany, ahir a la roda de premsa anterior a la junta.

BARCELONA.El president d'Abertis, Salvador Alemany, va proposar ahir el pagament per ús en totes les autovies espanyoles per compensar els problemes financers generats en nou autopistes de fora de Catalunya, entre les quals hi ha les radials de Madrid. Alemany va suggerir que la tarifació de les carreteres de gran capacitat pot solucionar el problema espanyol, "que és de falta d'un sistema harmònic, com el que tenen a França, Itàlia o el Canadà".

En tot cas, Alemany va rebutjar l'allargament de les concessions a Catalunya a canvi que el grup d'infraestructures es faci càrrec d'algunes d'aquestes autopistes deficitàries, "per evitar problemes que ja hem viscut", en referència a la situació que es va donar a finals dels anys 90, quan es va produir una creixent oposició als peatges a Catalunya. Alemany també va parlar de l' eurovinyeta, el pagament d'una taxa per part dels vehicles pesants. "És una opció. Es tracta d'una directiva europea que França ha adoptat i que començarà a aplicar el 2013".

El màxim responsable de la gestora d'autopistes va afegir que "el govern central pot estudiar la tarifació o no, però no hauríem d'estar molt més temps amb l'actual sistema". Alemany també va ser clar quan va afirmar que "els accionistes de les concessions, l'administració, els bancs i la societat en general, tots hem d'arremangar-nos per millorar la situació".

Les declaracions d'Alemany es van produir poc abans de la junta d'accionistes celebrada ahir, que va aprovar els comptes de l'any passat. El conseller delegat d'Abertis, Francisco Reynés, va assegurar que la participació del 15% que el grup manté a la portuguesa Brisa és una inversió financera, cosa que vol dir que vendrà quan la cotització a la borsa torni a pujar.

Alemany va justificar a la junta que l'empresa manté un nivell d'endeutament acceptable i que no dubtarà a invertir en nous projectes que aportin valor a l'accionista i no posin en perill la nota de les agències de qualificació.

stats