Crònica 04/10/2011

Acomiadar 1.500 interins per no tocar la paga de Nadal

L'Institut Català de la Salut (ICS) proposa ara acomiadar 1.500 interins com a alternativa a reduir la paga de Nadal dels treballadors. Els sindicats també s'hi oposen i tornen a amenaçar de fer vaga.

C. Arbolí / M. Ortega
2 min
Acomiadar 1.500 interins per no tocar la paga de Nadal

BARCELONA.La taula de negociació entre l'ICS i els representants sindicals va acabar ahir sense acord i amb l'amenaça de vaga en vuit hospitals. Després de l'accidentada reunió de dijous, que es va suspendre per l'ocupació de les oficines de l'ICS, la proposta que van rebre els sindicats és que tot el personal sanitari deixi de percebre els complements de destí d'octubre, novembre i desembre, que els serien descomptats en la paga de Nadal, cosa que equival a uns 400 euros per a un zelador, 710 per a una infermera i 1.200 per a un metge cap de servei. L'alternativa que va oferir l'ICS en cas que aquest plantejament no sigui acceptat passa per acomiadar 1.500 treballadors interins o bé reduir un 25% la jornada laboral a 6.000 d'aquests treballadors.

Amb aquestes mesures, l'ICS vol estalviar 25 milions d'euros en els pròxims tres mesos i 21 milions més endarrerint pagaments com el de la carrera professional fins al febrer, el dels festius intersetmanals fins al gener i endarrerir dos mesos la liquidació de les guàrdies d'atenció continuada.

La proposta tampoc va agradar als sindicats perquè, segons ells, l'ICS no els ha donat cap garantia que la situació no s'allargarà més enllà de finals d'any. La representant sindical de CCOO, Carme Navarro, opina: "L'ICS no ens pot garantir res perquè no sap amb quin pressupost comptarà l'any vinent". Montse Peña, del sindicat d'infermeria SATSE, va explicar que en la pròxima reunió negociadora, que es farà la setmana que ve, demanaran a l'ICS que faci una altra proposta: "I sobretot que ens donin alguna garantia, perquè no en tenim cap que si acceptem una rebaixa de sou, després no ens apliquin també els acomiadaments". A més, Peña va lamentar: "Tampoc ens han assegurat que si acomiaden durant tres mesos 1.500 interins després els tornin a contractar al gener".

Jordi Figueras, d'UGT, va lamentar que actualment la sanitat pública catalana té tancats 923 llits, l'equivalent a un gran hospital de referència com el de Bellvitge, mentre que Jaume Giménez, de Metges de Catalunya, va denunciar que el Govern "s'està acarnissant amb la sanitat". Tots els sindicats amenacen de fer vaga si no s'arriba a un acord.

stats