ENSENYAMENT
Crònica 10/06/2011

Adéu al portàtil personal a l'aula

El programa que donava un portàtil a cada alumne serà substituït per l'EduCat 2.0, que combina els llibres de text amb ordinadors del centre i pissarres digitals. Els que tenen el pla 1x1 el poden mantenir.

Sònia Sánchez
2 min
La pissarra digital i l'ordinador del centre El projecte de digitalització de les aules de la consellera Irene Rigau s'estén a 5è i 6è de primària, a més de l'ESO. Els centres hauran de fer compatibles els llibres de text amb els ordinadors, que es quedaran a l'escola, i es potenciarà l'ús de les pissarres digitals interactives.

Barcelona.Després de cinc mesos en suspens, la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, va donar ahir l'adéu definitiu al programa EduCat 1x1 impulsat pel conseller socialista Ernest Maragall, per substituir-lo per l'EduCat 2.0. Un canvi de paradigma en el sistema de digitalització de les aules, que passa del portàtil personal com a eina central de l'alumne -que era el projecte de Maragall- als ordinadors propietat del centre compartits pels alumnes i combinats amb els llibres de text, que recuperen el protagonisme.

La pissarra digital interactiva (PDI) és la gran aposta de Rigau per digitalitzar l'escola pública. "Aquesta eina canvia la manera d'ensenyar. És una nova modalitat de transmissió del coneixement que el fa més atractiu i motiva els alumnes. Tant de bo l'haguéssim tingut molts mestres en els meus temps", deia ahir Rigau. El curs que ve, 2011-2012, el Govern portarà 1.700 pissarres digitals a 574 instituts públics i 960 més a 850 escoles de primària. Mentre l'1x1 se centrava a secundària, l'EduCat 2.0 fa una aposta per digitalitzar també els dos últims cursos de primària, 5è i 6è, de manera que "els alumnes quan passin a l'ESO hi arribaran acostumats a treballar amb ordinadors de centre". Per això, el Govern preveu aportar 13.500 nous ordinadors a les escoles de primària pel curs que ve, a més d'armaris i carros per "guardar i transportar els portàtils d'una aula a una altra, de manera que els puguin utilitzar el màxim nombre d'alumnes", diu Rigau.

Mantindran l'1x1 si ho demanen

Els 387 instituts que ara tenen l'1x1 podran decidir, abans que acabi el mes, si volen mantenir-lo o si el reconverteixen al 2.0. Rigau va admetre que és previsible que "la majoria el mantingui". Per això, s'ha previst una dotació per al curs vinent de 31.000 ordinadors per secundària, que corresponen als portàtils nous que caldrien si tots els centres que tenen 1x1 el mantenen. Els que no ho facin rebran la dotació econòmica prevista per l'administració, de manera que -com deixarien de rebre el 50% del cost de les màquines que en l'1x1 prové dels pares- tindrien un ordinador per cada dos alumnes, aquest cop propietat del centre i no dels alumnes. Els instituts que no tenen l'1x1 s'hauran de conformar el curs que ve amb les pissarres digitals. Rigau va assenyalar, però, que més enllà dels 78.000 alumnes que tenen ordinador portàtil gràcies a l'1x1, els centres públics compten avui amb 100.000 ordinadors més. També va recordar que tots "es poden acollir al catàleg de material" per demanar els recursos digitals que necessitin a l'inici curs (tot i que el cost no s'inclouria al programa EduCat, sinó a la dotació de cada centre). En total, l'EduCat 2.0 té un pressupost per al curs 2011-2012 de 42,5 milions d'euros, 20 dels quals vénen del ministeri d'Educació i 22,5 de la Generalitat.

El projecte de Rigau dóna autonomia a cada centre per decidir l'ús que vol donar a les eines digitals, amb una sola indicació: "Cal avançar perquè no siguin només una qüestió instrumental sinó que es vinculin al procés educatiu per millorar els resultats acadèmics", va dir Rigau. La consellera aposta per "potenciar els instruments de personalització que permeten les noves tecnologies" per sumar els recursos digitals a la lluita contra el fracàs escolar, dins del projecte pedagògic concret de cada centre.

stats