CRISI DEUTE PÚBLIC
Crònica 06/03/2012

Advertència a Espanya pel dèficit

Brussel·les, de moment, no afluixa. L'executiu comunitari va advertir ahir que podria multar Espanya per no complir amb el dèficit pactat. Mariano Rajoy va insistir que no ha de pactar amb la UE.

Laia Forès / Joan Rusiñol
3 min
LA VISIÓ DE RAJOY 
 El president espanyol ahir  a la Moncloa amb el secretari general de l'OCDE, Ángel Gurría, que va avalar el seu projecte.

BRUSSEL·LES / MADRIDA la Comissió Europea (CE) no li agrada que ningú qüestioni públicament la seva autoritat. I sembla que el govern de Mariano Rajoy ha trobat el gust a escampar la (falsa) idea que no hi ha cap acord amb Brussel·les que obligui Espanya a rebaixar el dèficit fins al 4,4% del seu producte interior brut (PIB) aquest any. L'acord, pactat per l'anterior govern socialista amb la CE i aprovat pels Vint-i-set, existeix i és d'obligat compliment. Per si el govern espanyol en té dubtes, ahir el portaveu europeu d'Economia, Amadeu Altafaj, ho va deixar clar: si Espanya no compleix el compromís de reducció de dèficit, pot haver-hi sancions.

"Quan tinguem clares les xifres [de dèficit del 2011 i dels pressupostos del 2012], la CE farà la seva anàlisi i, si és necessari, farà les seves recomanacions basant-se en l'article 126 del Tractat", el que regula el procediment per dèficit excessiu i preveu sancions econòmiques per als socis de l'euro incomplidors, va assegurar Altafaj. Segons la legislació comunitària, la multa a Espanya podria ser l'equivalent al 0,2% del seu PIB. Per arribar fins a aquest punt, la Comissió Europea hauria d'impulsar un procés contra Espanya i, si Madrid no rectifiqués, Brussel·les podria proposar una multa. En qualsevol cas, serien els socis europeus els que haurien de decidir finalment si prospera o no la sanció econòmica.

El president del govern espanyol insistia ahir a anar per lliure, tot i les advertències de Brussel·les. "Jo ni pacto ni deixo de pactar", va assegurar, fidel a l'estil que sovint desconcerta dins i fora del seu partit. Rajoy va esquivar la pregunta sobre un suposat vistiplau previ dels principals líders europeus a la desviació del dèficit. Per ell es tracta senzillament de dibuixar un escenari "assenyat, lògic i raonable" que Europa haurà d'avaluar al maig.

Aval de l'OCDE

L'oficina econòmica de la Moncloa feia setmanes que analitzava el terreny per relaxar el 4,4% sense enviar un missatge que disparés les alarmes a Brussel·les i als mercats. Rajoy en va tornar a presumir ahir. Sosté que el 5,8% encaixa dins les recomanacions comunitàries que el 2009 es van fer a Espanya i que el 2012 i el 2013 es recorrerà tot el camí que no va fer Rodríguez Zapatero. "A mi m'agraden els procediments perquè m'agraden les regles de joc -va sentenciar-. Reitero el nostre compromís amb la reducció del dèficit", amb l'horitzó del 3% exigit per a l'any que ve.

Ahir el va avalar en públic el secretari general de l'OCDE, Ángel Gurría, que es va desfer en elogis cap a les polítiques de consolidació fiscal i l'agenda reformista de l'executiu espanyol. Rajoy té un ull posat en la prima de risc -confia que vagi baixant a poc a poc- i l'altre en els ciutadans espanyols, temorós que no s'entengui la renúncia a complir les exigències comunitàries aquest any. Per això, ahir va comparèixer davant la premsa per deixar clar que té un "pla preconcebut, estudiat i que s'està complint". No vol caure en la suposada improvisació que ell tant va retreure a l'executiu socialista.

Barroso, conciliador

A la Comissió Europea, però, no li han agradat gens les formes del govern espanyol ni els jocs de paraules de Rajoy. El portaveu econòmic europeu va tornar a criticar el govern espanyol per haver pres la decisió de rebaixar l'objectiu de dèficit unilateralment. "El que passi a Espanya afecta altres estats membres", va subratllar Altafaj. El portaveu també va recordar que el 2010 els rumors apuntaven a un imminent rescat d'Espanya, però "no va passar perquè les autoritats espanyoles van respectar els objectius". Tot i les paraules d'Altafaj, el president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, va evitar ahir pronunciar-se sobre la qüestió. En una roda de premsa celebrada a Viena, Barroso es va limitar a lloar les reformes espanyoles i es va mostrar "convençut" que Espanya "respectarà el pacte d'estabilitat".

De fet, l'escenari d'una multa és bastant improbable. La CE aixeca la veu per fer sentir la seva autoritat, sobretot ara que les noves normes de supervisió econòmica li atorguen més poder, però tampoc exclou que, un cop feta l'anàlisi de les dades econòmiques d'Espanya, acabi donant per bona la reducció del dèficit fixada per Rajoy. L'executiu comunitari es mostra ara inflexible perquè tem que es repeteixi la situació del 2003, quan Alemanya i França es van aliar per suavitzar el pacte d'estabilitat. Amb la crisi, ha quedat clar que allò va ser un error.

stats