Crònica 15/04/2012

Agbar ja va marxar de l'Argentina per les pressions de Néstor Kirchner

Toni Garganté
2 min

BARCELONALes pressions que està rebent Repsol a l'Argentina ja les va rebre fa uns anys Agbar i el seu soci Suez. A finals del 2005, en l'època en què el president del país era Néstor Kirchner, l'empresa del cicle de l'aigua va traspassar la concessió d'Aguas Argentinas a un consorci local, després de tenir les tarifes congelades des del 2002 i amb l'exigència d'una sèrie d'inversions. Les negociacions van ser llargues, però al final Agbar i Suez van decidir traspassar la concessió, després d'acumular unes inversions de 1.700 milions de dòlars des del 1993, quan es van iniciar les operacions. Agbar va acabar marxant totalment de l'Argentina al cap d'uns mesos perquè al final va vendre les altres dues concessions que gestionava al país sud-americà.

Amb tot, no deixa de ser un cas aïllat perquè més d'una dotzena de grans empreses espanyoles operen actualment a l'Argentina sense gaires problemes. Al sector energètic destaca Gas Natural, precisament participada per Repsol. L'any passat, Gas Natural va vendre 76.172 gigawatts l'hora, amb un resultat brut d'explotació de 27 milions d'euros. Endesa, des de les primeres inversions que va fer Enher a la mateixa època que va desembarcar Agbar, també hi és present. L'elèctrica compta amb la distribució d'Edesur, que subministra llum a 2,4 milions de clients a Buenos Aires.

Altres empreses presents

En el sector constructor, empreses com OHL i ACS també hi tenen inversions. I el mateix passa en hotels: la cadena NH hi té 13 establiments i Melià tres més. Telefónica manté a l'Argentina 24.322 treballadors i el 2011 va aconseguir uns ingressos de 3.174 milions, amb un augment del 3,3% respecte a l'any anterior. L'operadora ofereix servei a més de 23 milions d'accessos a la xarxa, dels quals 4,6 milions són de telefonia fixa, 16,7 milions són de mòbil, i la resta, d'internet, segons informa Efe.

El sector financer també hi és des de fa temps. Banco Santander i BBVA, amb una presència similar: el primer hi va generar el 5,22% del benefici net de l'any passat i BBVA el 5,36%. L'asseguradora Mapfre va guanyar 18 milions abans d'impostos a l'Argentina l'any passat, mentre que l'exercici anterior el benefici va ser de només 3,7 milions.

stats