Crònica 12/01/2012

Ahmadinejad intenta trencar l'aïllament a l'Amèrica Llatina

1 min
Daniel Ortega, Hugo Chávez i Mahmud Ahmadinejad a Managua.

El president iranià, Mahmud Ahmadinejad, ha volgut contrarestar amb una gira a l'Amèrica Llatina l'aïllament internacional a què el sotmeten la Unió Europea i els Estats Units pel seu programa nuclerar. Després de visitar Veneçuela, Ahmadinejad va participar dimarts en la presa de possessió del president nicaragüenc Daniel Ortega i ahir es va traslladar a Cuba, on va mantenir una entrevista amb el seu homòleg, Raúl Castro. L'última escala de la gira és la visita prevista per avui a l'Equador.

El president nicaragüenc va declarar que "les revolucions de l'Iran i de Veneçuela són bessones: les dues van triomfar el 1979". Amb el president veneçolà, Hugo Chávez, Ahmadinejad va signar una sèrie d'acords de cooperació econòmica. A Cuba, en tancar aquesta edició, el president no havia fet declaracions i no era clar que Ahmadinejad tingués la seva fotografia amb Fidel Castro, a qui ja havia visitat el 2006.

"La lògica d'aquestes relacions es basa en la idea que els enemics dels meus enemics són els meus amics", explica Francesc Bayo, especialista en Amèrica Llatina del Cidob. La gira llatinoamericana també es llegeix com un desafiament als Estats Units.

stats