Crònica 19/02/2011

Aire de celebració al Caire, ambient de revolta arreu

Mentre la plaça Tahrir del Caire revivia ahir les massives protestes que es van fer per demanar a Mubàrak que plegués, l'onada de canvi que recorre el món àrab sembla que ja no té aturador.

Redacció
2 min
La manifestació del Caire va servir també d'homenatge a les víctimes.

El Caire va tornar a ser ahir una festa. Centenars de milers de persones van prendre de nou el centre de la ciutat. Aquesta vegada l'ambient era un altre. Ja no calia exigir la retirada de Mubàrak, ni tampoc denunciar-ne el joc brut. La reivindicació va deixar pas a la satisfacció per l'objectiu acomplert, almenys de moment. La manifestació, que va tornar a col·lapsar el centre de la ciutat, va servir de record per a les 365 víctimes mortals que va deixar la revolta contra Mubàrak, i també, i molt important, d'advertència a l'exèrcit perquè mantingui la promesa d'una transició cap a la democràcia. "Aquest és un missatge clar als militars", deia ahir Mohamed el-Said, de 28 anys, "si no es mantenen fidels a la revolució, tornarem a la plaça a plantar les tendes de campanya".

Al-Gaddafi en problemes

Mentre a Egipte l'ambient d'eufòria ho inunda tot, al món àrab s'estén, a diferents velocitats, una onada de canvis que, de moment, ningú pot aturar. A Líbia, Muammar al-Gaddafi s'esforça a fer sortir a la televisió del règim només manifestants a favor seu. Fins i tot ell mateix es va fer aclamar dalt d'un descapotable enmig d'una multitud. Però aquestes imatges no aconsegueixen silenciar les manifestacions més importants contra el règim que s'han vist en aquest país en 40 anys de poder d'Al-Gaddafi.

El focus de la protesta és la ciutat de Bengazi, on han mort 24 persones en dos dies -segons l'ONG Human Rights Watch- en enfrontaments amb les forces de l'ordre, que va disparar foc real per dispersar les manifestacions.

Més protestes al Iemen i Jordània

Al Iemen tot s'hi val per reprimir les protestes que continuen vives per demanar que plegui el president Ali Abdul·lah Sàleh. Fins i tot les forces de seguretat van disparar una granada contra els manifestants a la ciutat de Taez que va matar dues persones. Segons els hospitals, fins a 11 persones han perdut la vida en una setmana d'enfrontaments.

A Jordània, un grup reduït de 400 joves que es manifestaven a Amman per demanar reformes polítiques al país va ser atacat ahir per activistes progovernamentals amb bastons i pedres. Una desena de persones van resultar ferides en el primer esclat de violència que hi ha en aquest país en l'actual onada de protestes al món àrab.

stats