Recerca científica
Crònica 20/07/2011

Ajudes europees

2 min
Ajudes europees

Els investigadors que vulguin optar a finançament europeu per als seus projectes ja saben a què dedicar l'estiu: a preparar les seves propostes per a la nova assignació de fons del setè programa marc de la Unió Europea per a recerca i innovació, en total, 7.000 euros. "És el paquet més gran que la UE ha dedicat mai a recerca i innovació", segons indica Josefina Enfedaque, representant de la direcció general de Recerca. Aquest fons es distribueix en diferents convocatòries que comencen avui i que es tancaran entre l'octubre i el desembre. Segons Enfedaque, amb aquest pressupost s'ha calculat que a curt termini es generaran 174.000 llocs de treball i, en una perspectiva de 15 anys, 450.000 més. També esperen que reverteixi en 80.000 euros de creixement del PIB.

Les subvencions s'atorgaran tenint també en compte prioritats socials. Salut serà la partida més gran, i en concret l'envelliment se n'endurà una tercera part. "Volem promoure un envelliment actiu i saludable, d'aquí al 2020 esperem augmentar en dos anys més el temps de vida activa i saludable de les persones", explica Enfedaque. També es dedicaran fons a tecnologies de la informació, medi ambient (sobretot al canvi climàtic), agrobioeconomia, transport i nanotecnologia, perquè es considera un camp amb un potencial de creixement molt gran, molt proper al mercat. Un 15% dels fons aniran destinats a les pimes, en forma de subvencions i fons de garantia per a préstecs amb interessos favorables que, al mateix temps, tinguin "efecte palanca". S'espera que serveixi per aixecar 1.000 euros més d'inversió privada.

Malgrat aquesta visió aplicada, també es dedicaran 1.600 milions d'euros a recerca bàsica. "No oblidem que també és molt necessària", diu Enfedaque. Una altra partida de 900 milions anirà a formació, a beques Marie Curie per a doctorands, de les quals es beneficiarn 10.000 investigadors. "A la UE hi ha un milió i mig d'investigadors, però per acomplir objectius en necessitem un milió més. Per això, aviat anunciarem altres programes de formació", va dir Enfedaque. Fins ara, els investigadors catalans han rebut 383 euros provinents del programa, segons Xavier Ferràs, president d'ACC1Ó. Manel Camós, representant de la UE a Barcelona, va dir que en el pròxim Consell de Ministres de la UE es discutirà el pressupost del nou fons de recerca a partir del 2014, que preveu un augment del 46%.

stats